A Soros-hálózat áll Nikola Gruevszki elítélése mögött

Fotó: MTI, archív, szerk.

Az Alapjogokért Központ szerint Soros György hálózata áll Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök elítélése mögött.

A szervezet keddi elemzése úgy véli, hogy a hálózathoz tartozó civil szervezetek keltette káoszban megbuktatták "a tömeges migrációt ellenző kormányfőt", majd az Európai Unió és az Obama-adminisztráció nyomására felállított speciális ügyészi szervezet révén jogilag is ellehetetlenítették.

Gruevszki kormánya komoly eredményeket ért el a migráció feltartóztatásában, ezért a Macedóniában is igen aktív Nyílt Társadalom hálózat és szövetségesei őt terveik akadályaként, veszélyforrásként azonosították - írták.

Az elemzés szerint "Soros György hálózata" a migrációs útvonalak szempontjából fontos Macedóniát kísérleti labornak tekintette, hogy "kipróbálják, eszméik hogyan működnek a gyakorlatban".

Ennek a kísérletnek a része a macedón belpolitikai élet instabilitásának kihasználása, további destabilizálása - írták.

A "politikai nyomásra létrehozott" speciális ügyészi szervezet révén pedig "sakkban tarthatóak azok, akik nem osztják a nyílt társadalom határok és határvédelem nélküli ideáját" - vélekedik az Alapjogokért Központ.

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt május 23-án két év börtönbüntetésre ítélte egy szkopjei bíróság hivatali visszaélés vádjával.

A vád szerint Gruevszki miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, voltaképpen saját maga számára 600 ezer euróért (191,28 millió forint).