THE IRISH TIMES

Az Ír Családtervezési Társaság (IFPA) tárgyal arról, hogy visszaküldi azt a 150 ezer dollárt (127.449 euró), amelyet George Soros Nyílt Társadalom Alapítványától kapott, mert a támogatás ellentétes Írországnak a politikai finanszírozásra vonatkozó törvényével, jelenti a vezető írországi napilap.

Ez a legutóbbi vitatott támogatás, amely a Soros-féle alapítványtól érkezett, és azt az ilyen adományok törvényességét felügyelő ír hivatal (SIPO) illegális beavatkozásnak tekinti az írországi abortusz-népszavazást megelőző időben.

Pénteken az Amnesty International ügyvezetője, Colm O’Gorman elmondta, hogy a SIPO két héttel ezelőtt utasította: adja vissza az általa kapott 137 ezer eurót. Az ügyvezető Twitter-üzenetében arra panaszkodott, hogy a pénz visszaküldésére nem is kérték, hanem utasították és még meg is fenyegették őket, hogy bűnvádi eljárást indítanak ellenük, ha nem engedelmeskednek. O’Gorman az Irish Timesnak elmondta, hogy szervezetét olyan dologra szólították fel, amely sérti az emberi jogokat és így nem engedelmeskedhetnek az utasításnak. Az Amnesty Internationalt is támogatja Soros, írja a cikk.

De Soros alapítványa 25 ezer euróval támogatta az Abortusz Jogok Írországi Kampánya nevű szervezetet is, de az visszaküldte a pénzt, miután a SIPO erre szólította fel.

Az írás hangsúlyozza: miután meghekkelték a Nyílt Társadalom Alapítvány stratégiai jelentését, abból látható volt, hogy Sorosék azt remélték, ha az erősen katolikus Írországban sikerül győzni az abortusz melletti erőknek, akkor ez hatással lehet más ilyen európai országokra is, így a szintén konzervatív-katolikus Lengyelországra.

Az írországi törvények szerint egy népszavazási kampány kimenetelét befolyásoló harmadik félhez tartozó csoportok nem kaphatnak 6348 eurónál több pénzt egyetlen forrásból egy év alatt, és egyáltalában nem fogadhatnak el külföldi adományt. A tervek szerint az abortuszra vonatkozó népszavazást februárban tartják Írországban.

Lovas István