PRAVDA

Fotó: MTI/EPA

A Nyugat lassan, de biztosan elkezdte megváltoztatni hozzáállását Ukrajnához, szögezi le a jobboldali angol nyelvű orosz hírportál.Nyugati politikusok, tisztségviselők és kiadványok számos ultimátumszerű nyilatkozatot adtak ki az uralkodó ukrajnai kormányról. A jelek szerint Ukrajna külföldi partnerei arra akarják rávenni az országot, hogy fogadjon el olyan újításokat, amelyeket egyébként vehemensen ellenez.

Egy nemrégen sugárzott Al-Dzsazíra tévétudósításban hangzott el, hogy a korábbi ukrán kormány és az ukrán nemzeti bank jelenlegi elnöke, Valerija Gontareva benne voltak egy komoly pénzügyi csalásban. Nyugati médiumok szerint Petro Porosenko ukrán elnök semmit nem tesz az egész országot elborító korrupció megfékezésére. Porosenkót azzal vádolják, hogy még akadályozza is a korrupció elleni ügyészség munkáját és szabotálja az antikorrupciós bíróságok felállítását.

A Nyugat egy korrupció elleni fellebbviteli bíróság létrehozását akarja, és azzal fenyegeti Ukrajnát, hogy ha ez nem történik meg, akkor megvonják az országtól a pénzügyi segítséget. Ennek ellenére Porosenko nem siet a bíróság létrehozatalával és azt reméli, amúgy is megkapja a korábban beígért 800 millió dollárt „kulcsfontosságú reformok” támogatására.

Politikusok általában két változatot mondanak arra vonatkozóan, hogy miért nőtt az ukrán elnökre és csapatára nehezedő nyomás az elmúlt időkben.

Az egyik szerint a Nyugat ismét kormányváltást akar. A második George Sorost és a Majdan téri ellenzékkel társult számos nyugati diplomatát említi.

Elsősorban Sorost, aki támogatja az Okean Elzy rockegyüttes frontemberének, Szvjatoszlav Vakarcsuk politikai kampányát. Róla mondják, hogy lehetséges elnökjelölt a következő választásokon. A hírek szerint Soros nagyon érdekelt az ukrán földgázszállító rendszerben.

Annyi tény, hogy a Nyugat negatív értelemben változtatta meg véleményét Porosenko elnökről, mert csalódott benne.

Szergej Lescsenko, Porosenko pártjának tagja azt mondta, Amerika olyan lassan változtatja attitűdjét Porosenkóval kapcsolatban, mint ahogyan egy repülőgép-anyahajó fordul. De azután, hogy a fordulatot megkezdte, elképzelhetetlen, hogy visszafordulna.

Lovas István