NEWSBUSTERS

Fotó: shutterstock illusztráció
Fotó: Antonio Scorza / Shutterstock, Inc.

A cikk arról számol be: a George Soros által alapított liberális adományozók hálózata azon van, hogy liberális ügyészeket válasszanak meg jövőre az Egyesült Államokban. De Sorosnak ez sem elég: a spekuláns még ennél is radikálisabb terveket támogat azért, hogy el lehessen venni az emberek jogát attól, hogy bírókat válasszanak.

Mint arról már beszámoltunk a hírt elsőként nyilvánosságra hozó The Washington Free Beacon cikke alapján: a Demokrácia Szövetség titkos konferenciát tartott a kaliforniai Carlsbadban lévő La Costa Resort nevű luxus üdülőkomplexumban, ahol Soros volt az egyik fő vendég és arról folyt a szó, hogy miként lehet „visszavenniük a progresszív jövőt”.

Ilyen konferenciát már rendeztek tavaly novemberben, hogy arról beszéljenek, miként reagálhatnak Donald Trump megválasztásának „kataklizmájára”. A Demokrácia Szövetséget Soros, Tim Gill LMBT-aktivista és a már elhunyt Peter Lewis biztosítási óriáscég-tulajdonos közösen alapította 2005-ben. A mostani titkos megbeszélések egyikének a témája az volt, hogy mit tudnak tenni a jövőre tartott ügyészi választások során 30, igen „meleg” helyen folyó versenyben. Soros nagy csendben hatalmas pénzekkel árasztotta el a versenyeket azon erőfeszítése részeként, hogy „átalakítsa” az amerikai igazságügyi rendszert. „Érdekes” módon minderről a New York Times és a Washington Post sem tett említést.

A Brennan Center for Justice nevű, e téren aktív szervezet például 22.931.569 dollárt kapott Sorostól 2000 óta. A szervezet 2016 júniusában jelentést adott ki, amely amellett érvel, hogy az amerikaiaknak „át kellene gondolniuk”, miként választanak a szövetségi államokban bírákat – tekintettel a választásokba történő „külső beavatkozásra”. A jelentés csak éppen azt a külső beavatkozást nem említette, amelyet Soros gyakorol e választásokra. Ami nagyjából olyan, mint amikor a Political Capital „orosz ügynökként” listáz hazai médiaportálokat, elfelejtve megemlíteni, hogy ő netán ki(k)nek az érdekeit szolgálja. A Brennan Központ jelentése külön említett „konzervatív” adakozókat és olyan kampányhirdetéseket, amelyek bírálták az Obamacare támogatókat. E jelentés indirekt módon elkötelezetten érvelt amellett, hogy a bírókat és ügyészeket egy életre nevezzék ki, és őket ne az emberek válasszák meg.

A cikk leírja azt is, hogy két hónapja a Politico nyilvánosságra hozta: Soros tavaly már több mint 3 millió dollárt juttatott el hét helyi ügyészi választási kampány számára.  Az írás ismét megemlíti, hogy a New York Times és a Washington Post volt az a két lap, amely a La Costa Resortban tartott megbeszélésekről nem írt. De a Washington Free Beacon nyomán az USA Today és a Fox News is beszámolt róla. Tavaly még írt a Demokrácia Szövetség találkozójáról a Politico, a Boston Globe, a Washington Post, valamint a brit Daily Mail napilap és a szintén brit The Economist hetilap.

És mit jelentett percekkel e cikk befejezése előtt a Washington Free Beacon? Azt, hogy a kaliforniai titkos találkozóról hallgató Washington Post Janell Ross nevű tudósítója nem csak ott volt e megbeszélésen, de fel is szólalt. A Washington Post szóvivője az ezzel kapcsolatos kérdésre azt felelte, hogy Ross nem értesítette őket erről. Egyébként Janell Ross volt az, aki számos cikket írt lapjának a tavalyi elnökválasztásról, a faji, nemi kérdésre és bevándorlásra összpontosítva figyelmét, és most is ő a lap egyik tudósítója, aki Trump tevékenységéről ad számot a fővárosi lap hasábjain. 

Lovas István