Sajnálatának adott hangot a spanyol kormány hétfőn amiatt, hogy a katalán elnök nem válaszolt határidőre arra a kérdésére, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét múlt kedden vagy sem.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

„Azt hiszem, nem volt egy bonyolult válasz” – jelentette ki madridi sajtótájékoztatóján Soraya Sáenz de Santamaría spanyol kormányfőhelyettes, aki szerint a katalán vezetőnek csak igent vagy nemet kellett volna mondania.

A politikus hangsúlyozta, hogy egy ilyen fontos témában jelentősége van az egyértelműségnek, a bizonytalan helyzet meghosszabbítása és a szándékos zűrzavar azoknak kedvez, akik meg akarják bontani a társadalmi egyetértést és ki akarnak erőszakolni egy radikális és Katalóniát elszegényítő projektet.

Soraya Sáenz de Santamaría elmondta: a spanyol kormányfő újabb levelet küldött hétfőn a katalán elnöknek, amelyben felhívta a figyelmét arra, hogy csütörtökön 10 óráig van még ideje világosan választ adni Madrid kérdésére, és visszatérni a törvényességhez.

Az MTI-hez is eljuttatott levelében Mariano Rajoy hangsúlyozta: a katalán vezető kezében van a döntés, és amennyiben nem dönt, ő lesz az egyedüli felelőse annak, hogy az állam alkalmazni fogja Katalóniával szemben az alkotmány 155. cikkét.

A kormányfő kifejtette: a szóban forgó cikk alkalmazása nem az autonómia felfüggesztését, hanem a törvényesség helyreállítását jelenti. A törvényességhez visszatérés pedig megelőz bármilyen demokratikus párbeszédet – tette hozzá.

A spanyol miniszterelnök szerint történelme során Katalónia polgárai soha nem élveztek még akkora szabadságot, politikai és pénzügyi autonómiát mint ebben a demokratikus időszakban, „az egyetlen konfliktus, ami ebben a pillanatban létezik Katalóniában, az a törvényességi konfliktus”. Csak ennek véget vetve lehet érinteni azokat a kérdéseket, amelyek valójában aggasztják a katalánokat – jegyezte meg.

Mariano Rajoy bírálta a katalán kormányt, amiért cselekedeteivel a katalán társadalomban jelentős törést, a gazdaságban nagy bizonytalanságot okoz, és ezzel veszélybe sodorja az állampolgárok jólétét. Újabb felhívást intézett Carles Puigdemont katalán elnökhöz, hogy jelenjen meg a spanyol parlamentben, ott tolmácsolja követeléseit „a nemzeti szuverenitás törvényes képviselőinek”.

Carles Puigdemont katalán elnök a múlt hét kedden a katalán parlamentben bejelentette, hogy az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de azt javasolta, várjanak „néhány hetet” a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

Másnap a spanyol kormány hivatalosan felszólította a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét, és erre első határidőként a hétfő délelőtt 10 órát szabta meg.

Carles Puigdemont válasza ennek lejárta előtt mintegy másfél órával került nyilvánosságra, amelyben a politikus nem adott egyértelmű választ a kérdésre, viszont párbeszédre kérte Mariano Rajoyt. „Kormányom számára prioritás teljes intenzitással a párbeszéd útját keresni” – fogalmazott.

A spanyol kormány nem közölte, hogy konkrétan milyen lépéseket tesz, amennyiben a második, csütörtöki határidőig nem kapja meg a várt választ Barcelonából.

MTI