Heinz-Christian Strache osztrák szabadságpárti alkancellár szerint a bevándorlás nem tudja megoldani a demográfiai problémát, és egyben a saját nép másikra kicserélését jelentené.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Heinz-Christian Strache – aki Bécsben nyilatkozott a közszolgálati médiának – hangsúlyozta: ez nem lehet a koncepciója egyetlen felelős politikusnak sem. 

A bevándorlás helyett hatékony családpolitikai intézkedésekre van szükség, amelyek úgy támogatják a családokat, hogy egy vagy két gyereknél többet vállalhassanak anélkül, hogy az egyet jelentene a szegénységgel – emelte ki.

Közölte, az osztrák családpolitikának jelentős központi eleme a családi pótlék, a családtámogatás és a családi adókedvezmény. A nemrég elfogadott családi adókedvezményről szóló döntés értelmében például januártól gyermekenként évi 1500 euróval több maradhat a családoknál. Ez a gyermek 18 éves koráig összesen 27 ezer euróval több, mint korábban – ismertette.

A szabadságpárti alkancellár azt mondta, jónak tartja Orbán Viktor családpolitikai modelljét, és több lényeges kérdésben is megegyezik a véleménye a a magyar miniszterelnökével, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterével és más magyar politikusokéval. Szeretné, ha Ausztria még szorosabban együttműködne a visegrádi országokkal – tette hozzá.

Az európai parlamenti választással kapcsolatban úgy vélekedett, nagyon fontos, mert ezáltal korrigálni lehet azt a politikai „tévutat, amelyen jelenleg az Európai Unió jár”. Lehetőséget ad arra, hogy a „végzetes és téves meghívást”, a befogadási politikát és az ezért felelőssé tehető politikusokat demokratikusan, politikai eszközökkel le lehessen győzni. Továbbá esélyt ad arra, hogy Európa megvédje határait, valamint megállítsa az illegális bevándorlást és a „fenyegető iszlamizálódást” – fogalmazott.

Tudatta, idén Ausztriában nyolc gyilkosság történt, amelyből hetet migrációs hátterű ember követett el. Ausztria egy keresztény európai ország, és azoknak, akik oda mennek, kötelességük, hogy beilleszkedjenek, elfogadják az osztrákok értékeit – tette hozzá.

Kijelentette: azt a menedékkérőt, aki bűncselekményt követ el, ki kell toloncolni az országból.

Kitért arra is, hogy nem szeretné, ha a nemzetállamok megszűnnének és Európa egy központosított szövetségi állammá alakulna.

Szerinte olyan Európára van szükség, ahol az egymással szövetséges nemzetállamoknak saját jövőjük van, ahol a különböző országok elfogadják és tisztelik egymást, és ott helyben oldják meg a helyi problémákat, nem pedig központilag Brüsszelből irányítanak.