Andreas Norlén svéd parlamenti elnök hétfőn közölte, hogy a svéd jobbközép koalíciót vezető Ulf Kristerssont javasolja miniszterelnöknek, aki ezt elfogadta.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Norlén elmondása szerint november 12-én fogja hivatalosan javasolni miniszterelnöknek Kristerssont, ezt követően néhány nappal később pedig bizalmi szavazást tartanak a svéd jobbközép koalíció vezetőjének személyéről. „Ezt megelőzően Kristersson tájékoztatni fog arról, hogy mely pártokat tervezi bevonni az általa alakítandó kormányba” – mondta újságíróknak a parlamentben.

Kristersson elmondta: elfogadja a parlamenti elnök javaslatát. Döntéséről tájékoztatta az általa vezetett jobbközép szövetség pártjait – tette hozzá. „Az opciók kimerültek, és az új megbeszélések nem lesznek gyümölcsözőek szigorú határidő nélkül” – mondta Kristersson a szavazás szükségességét illetően.

Ezt megelőzően Norlén a svéd baloldali blokkot vezető Stefan Löfvent bízta meg kormányalakítással, aki a múlt hétfő visszaadta megbízatását azzal az indokkal, hogy nem lát semmilyen lehetőséget egy olyan kormány alakítására, amelyet a parlament tudna támogatni.

A parlamenti elnök Löfven előtt Kristerssont bízta meg a kormányalakítással, aki később szintén visszaadta megbízatását Norlénnek.

Löfven – aki jelenleg még az ügyvivő kormány miniszterelnöke – egy szeptember végén elvesztette a bizalmi szavazást a svéd törvényhozásban, így elvileg kénytelen távozni posztjáról, de az új kormány felállásáig továbbra is ő vezeti a kormányt.

A szeptember 9-i parlamenti választásokon sem a baloldali blokk – a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese -, sem pedig a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt és a Kereszténydemokraták és Liberálisok jobbközép szövetsége nem szerzett többséget a 349 fős törvényhozásban.

A Löfven ügyvivő kormányfő vezette baloldali blokk 144 képviselői helyet gyűjtött össze, eggyel többet, mint a jobbközép Szövetség. A bevándorlásellenes jobboldali Svéd Demokraták 62 parlamenti mandátummal a mérleg nyelvét játsszák. Kristersson eddig kizárt bármiféle kormányalakítási célú együttműködést a Svéd Demokratákkal.

Ha továbbra is fennmarad a jelenlegi helyzet, hogy egyetlen párszövetség sem tud többségi kormányt állítani, új választásokat kell kiírni, illetve akkor, ha a parlament négyszer egymás után elutasítja a parlamenti elnök által javasolt miniszterelnök személyét.