Elegük lehet a svédeknek, hogy ők lettek a globális migráció kísérleti telepe; egyre nagyobb problémát jelent a növekvő bűnözés, az északi országban pedig rövidesen választások lesznek. Az Echo TV Napi aktuális című műsorában Pócza István, a Századvég Alapítvány vezető kutatója a németországi állapotokhoz hasonlította a svéd helyzetet, szerinte a liberális befogadáspolitika megbukott az országban.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Pócza István úgy fogalmazott: Svédországban nagy hagyománya van a befogadásnak, ami alapvetően keresztény magatartás, azonban a befogadási politikát egy liberális ideológia mentén vitték véghez.

Hozzátette, hogy Németországhoz hasonlóan a svédek is úgy tüntették fel a statisztikákban, mintha ez egy jól működő rendszer lenne, azonban a nagyobb migránstömegek érkezésekor kiderült, hogy nem tudják kezelni a helyzetet.

Kiemelte: a svéd média gyakran kisebbíti a zavarokat, társadalmi feszültségeket, amelyek a sikertelen integrációból adódnak. 

„Ennek két oka van: az objektív ok, hogy az állampolgárok ne érezzék magukat veszélyben, a szubjektív pedig az, hogy azt a politikát senki ne kérdőjelezze meg, amit ők folytatnak” – fogalmazott.

Hozzátette: a bevándorlók a nagyobb városokban összpontosulnak, így ezek a problémák inkább ott érzékelhetők, a svédek pedig kerülik az olyan kérdéseket, amelyek rázósak lehetnek, vagy őszintén kellene beszélni róluk.

„Azt próbálják bemutatni, hogy itt minden rendben van, semmi féle probléma nincsen, a dolgok mennek a maguk útján” – mondta.

A közelgő választásokkal kapcsolatban kifejtette: a Svéd Demokraták megerősödésével komoly esély van rá, hogy a baloldali pártok nem fognak tudni abszolút többséget szerezni a parlamentben.

A teljes beszélgetést erre a linkre kattintva nézhetik meg.