Kifulladni látszanak a franciaországi tüntetések, a korábbiakhoz képest jóval csendesebbek a szombati megmozdulások, ugyanakkor a rendfenntartók nagyon alaposan felkészülve várták az eseményeket – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán szombaton délután.

Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Fotó: MTI/AP/Michel Euler

A szombati párizsi eseményekről elmondta: a francia fővárosban ötezer tüntető és nyolcezer rendőr van. A rendőrség kiválasztotta a „forró pontokat”, azokat a helyszíneket, amelyekre különösen figyelnek, a mobil egységek pedig gyorsan odaérnek egyik helyről a másikra. Felkészítették a Párizs belvárosában lévő üzleteket, a lakosságot, sok ember el is ment a városból ezen a napon.

Kis-Benedek József felidézte, hogy már nem az üzemanyagadó emeléséről szólnak a tüntetések, erről a kérdésről már született megállapodás, valamint a kormány döntött arról is, hogy befagyasztja a lakossági energiaárakat.

A szakértő szerint látszik, hogy a kormány megvizsgálta a tüntetők által megfogalmazott követeléseket és próbálnak dönteni arról, hogy mit lehet teljesíteni.