Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Szaúd-Arábia is felkerülhet a terrorizmust támogató országok európai uniós listájára. A Reuters hírügynökség pénteken európai uniós forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy az Európai Bizottság sürgetésére Szaúd-Arábia is rákerülhet azoknak az országoknak a listájára, amelyek nem teljesítik az Európai Unió irányelveit a pénzmosás megfékezésére, illetve a terrorizmus finanszírozásának megakadályozására.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A listán jelenleg tizenhat ország szerepel, köztük Jemen, Észak-Korea, Iránt, Irak, Szíria és Afganisztán. 

A névsort ezen a héten  frissítették, mégpedig az Európai Bizottság által 2017-ben kidolgozott új irányelvek alapján, és a Reuters értesülései szerint felkerült rá Szaúd-Arábia is.

A frissített listára javasolt országok nevei egyelőre nem nyilvánosak. Ahhoz, hogy a névsor hivatalos legyen, az Európai Unió 28 tagállamának jóváhagyása szükséges. 

Amennyiben elfogadják, Rijád nemzetközi pozíciója gyengül, és vélhetően negatív kihatással lesz a Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös által kezdeményezett gazdasági nyitásra is, amelynek a célja az ország vonzóvá tétele a külföldi befektetők számára. 

A tekintélyveszteség mellett nehezebbé válna Szaúd-Arábia és az Európai Unió közti pénzügyi  együttműködés is, az EU bankjainak ugyanis így a kifizetések előtt további ellenőrzéseket kellene elvégeznie.

A Reuters értesülései szerint a listára vélhetően további országok is felkerülnek.

A jelenlegi listán azok az országok szerepelnek, amelyeknek súlyos hiányosságaik vannak a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megelőzésére vonatkozó   szabályozásaikban . Az új irányelvek egyebek mellett megkövetelik a pénzügyi tranzakciók és gyanús banki ügyfelek szigorúbb vizsgálatát.

Rijád több intézkedést hozott a korrupció és a hatalommal való visszaélés elleni harc jegyében, a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő csoport (G7) által létrehozott kormányközi 
szervezet (FATF) azonban ezt nem találta elégségesnek és szeptemberben úgy ítélte, hogy Szaúd-Arábia nem nyomoz kellő hatékonysággal azok után a személyek után, akik komolyabb pénzmosási ügyekbe keveredtek.

Az Európai Unió 47 országban vizsgálta meg a vonatkozó jogszolgáltatást, beleértve az Egyesült Államokat, Oroszországot, Svájcot és Svédországot. Az EU országait nem vizsgálták. 

A lépés a Szaúd-Arábiára nehezedő súlyos nemzetközi nyomás közepette született, amit a szaúd-arábiai ellenzéki újságíró, Dzsamal Hasogdzsi tavaly októberi meggyilkolása váltott ki. Hasogdzsi, aki 2017 óta az Egyesült Államokban élt és a The Washington Post című amerikai újság munkatársa volt, október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája főkonzulátusát Isztambulban, és többé senki sem látta. 

Rijád több mint két héten át állította, hogy elhagyta az épületet, és utána tűnt el, később azonban azzal állt elő, hogy az újságíró valóban meghalt. Török sajtóbeszámolók szerint a konzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták, amiről hangfelvétel is készült. Sokan arra gyanakodnak, hogy az ügyben Mohamed bin Szalmán is érintett.