Fotó: MTI/EPA/Carrasco Ragel

Százhúsz illegális nigériai bevándorlót telepítettek vissza önkéntes alapon hazájába Líbia déli részéből – közölte szombaton a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

„Csütörtökön a dél-líbiai hatóságok támogatásával végül sikert értünk el: 120 emberrel a fedélzetén repülőjárat indult Líbiából Nigériába, amit az Európai Unió Vagyonkezelő Alapja támogatott” – olvasható az IOM közleményében.

Az IOM szerint ez volt az első repülőjárat menedékkérőkkel a fedélzetén, amelyet közvetlenül Líbia déli részéről indítottak tekintettel a megromlott biztonsági körülményekre.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralja Líbiát, amely az Európába igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett. Az Európai Unió segítségével a líbiai hatóságok fokozni tudták a menekülthullám megfékezésére irányuló erőfeszítéseiket. Líbiában számos, afrikai országból érkezett menekült él – többnyire embertelen körülmények között – menekülttáborokban. A Nemzetközi Migrációs Szervezet legalább 700 ezer illegális bevándorlóról tud az észak-afrikai országban. Az IOM önkéntes alapon hazatelepítési programot működtet az konfliktus sújtotta országban rekedt illegális bevándorlók részére.