Az európai szélsőjobb, ahelyett, hogy elszigetelten, továbbra is Európa szégyenpadján ülne, homloktérbe került, és központi szerephez jutott Európában – jelentette ki Alexisz Ciprasz, Görögország miniszterelnöke kedden, az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Ciprasz, aki az uniós kormányfők közül kilencedikként folytatott eszmecserét az Európai Unió jövőjéről az EP-képviselőkkel, hangsúlyozta, hogy jelentősen megnőttek a különbségek egyes európai országok és régiók között, ami a sovinizmus rémét táplálja, és a szélsőjobbos populizmus malmára hajtja a vizet.

„Széteséshez vezethet, ha Európa szabad utat enged a romboló neoliberalizmusnak és a szélsőjobboldali populizmusnak” – fogalmazott.

Kijelentette, Görögország kitartott az európai út mellett, annak ellenére, hogy egyes országok nem tartottak ki sem az európai gondolat, sem a nehézségekkel küzdő Görögország mellett.

Nagyon sok uniós tagállam nem hisz Európa alapító értékeiben. Az elzárkózás politikáját követik, nem vesznek részt a közös feladatok megoldásában és a válságok kezelésében – mondta Ciprasz.

„Azok veszélyeztetik Európát, akik a politikai spektrum másik oldalán állnak, elutasítva az európai szolidaritást. Ha minden uniós ország kizárólag a saját útját követi, Európa visszazuhan oda, ahol 70 évvel ezelőtt volt a fasizmus tragédiáját követően” – emelte ki.

Véleménye szerint egzisztenciális kérdés az Európa jövőjéről folytatott közös gondolkodás, az, hogy Európa megfelelő válaszokat adhasson a kihívásokra, az Európai Unió esetleges kudarca ugyanis a sovinizmus győzelméhez és a nacionalista konfliktusok kialakulásához vezethet.

Aláhúzta, az egység és perspektíva nélküli Európa visszazuhanhat az egymás ellen forduló, széthúzó és szétaprózódó országok világába.

Súlyos veszélyről van szó, amely abban áll, hogy reális gazdaságpolitikai elképzelés nélküli, tisztán pénzügyi kérdésekben gondolkodó, emberek akaratát figyelmen kívül hagyó politikai csoportok erősödnek – közölte Alexisz Ciprasz.

„Meg kell előzni, hogy a soviniszta, szélsőjobboldali, széthúzó erők előretörése kiszorítsa a középen álló, európai értékeket képviselő politikai csoportokat, ezért mihamarabb vissza kell térni a szolidaritáshoz, a szociális kohézióhoz” – emelte ki.

Leszögezte: az európai egység megtartásának egyetlen módja a demokrácia, az igazságosság és az átláthatóság fokozása közös és mélyreható reformok révén.

Olyan reformok által, amelyek képesek választ adni a menekültválságra, a klímaváltozás és a biztonságpolitikai kihívásokra – mondta Alexisz Ciprasz.

Ehhez erősebb Európai Parlamentre, erősebb európai intézményekre van szükség, amelyek társadalmi ellenőrzéssel működnek, erősítve a kohéziót a társadalom különböző rétegei és a tagországok között. Fel kell lépni a társadalmi különbségek ellen, új szociális pillére, új menekültügyi rendszerre, a terhek igazságos megosztására van szükség – tette hozzá.

Európa jövőjének nyitja az alapító elvek szem előtt tartása. Ennek mentén kell készülni a jövő tavasszal esedékes európai parlamenti választásokra is – húzta alá a görög miniszterelnök.

Az Európai Bizottság nevében Valdis Dombrovskis alelnök, az euróért és szociális párbeszédért felelős biztos hangsúlyozta, Európa jövője a közös kihívásokra adott közös megoldások szellemiségében gyökerezik, a tagállamokat érintő kihívásokról és kérdésekről folytatott közös eszmecserében. Mint kiemelte, ilyen a migráció kezelése, amely nemcsak egy tagállam, hanem minden európai ország közös felelőssége.

Ezért állt az EU Görögország mellé akkor, amikor arra a legnagyobb szükség volt, de így tett az erdőtüzek okozta tragédia idején is – közölte.

Itt az ideje, hogy a tagállamok hosszú távú, a szolidaritást és a felelősséget szem előtt tartó, a bevándorlás valamennyi dimenzióját lefedő megoldásról állapodjanak meg. Az európaiak számára nem lesz erősebb, kézzelfoghatóbb bizonyíték arra, hogy az unió betartja ígéreteit, és egységes a legfontosabb kihívások kezelésének tekintetében – tette hozzá Dombrovskis.