A manchesteri támadás után világos: a huszonnegyedik órában járunk az európai biztonság szavatolását illetően – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az észak-lengyelországi Sopotban,  a visegrádi négyek, a balti és az észak-európai országok külügyminiszteri találkozóján.


Fotó: MTI, KKM, Szabó Árpád

Szijjártó Péter a találkozó után az MTI-nek elmondta: a találkozón az egyik legfontosabb kérdés az európai biztonság volt. A Keletről és Délről érkező kihívások fényében egyértelmű, hogy az Európai Uniónak „nincs most már vesztegetni való ideje, a manchesteri terrortámadás után világos kell, hogy legyen mindenkinek: az európai biztonság vonatkozásában a huszonnegyedik órában vagyunk”.
    
„Európában végre mindenkinek komolyan kell vennie, hogy nem babra megy a játék” – jelentette ki, hozzáfűzve: a kontinensnek még soha nem kellett szembenéznie olyan terrorfenyegetettséggel, mint most.

„Egymás alap nélküli és méltatlan vádolása helyett, valamint a korábbi, hibásnak bizonyult brüsszeli politikáknak a mentegetése helyett” mindenkinek meg kell értenie: az európai stratégiáknak, döntéseknek az európai biztonság helyreállítását kell megcélozniuk – szögezte le Szijjártó Péter.
    
Amennyiben egyes brüsszeli politikusok, illetve intézmények „nem képesek arra, hogy feladják egyes tagállamokkal szembeni keresztes hadjárataikat”, és nem koncentrálnak a biztonság helyreállítására, „ők lesznek a felelősök azért, ha az elkövetkező időszakban tovább romlik az EU biztonsága” – húzta alá.
    
A miniszter az Európai Parlament május 17-i, Magyarországra vonatkozó határozatára utalva kijelentette: „van olyan európai intézmény, az Európai Parlament, amely a legsúlyosabb terrorfenyegetettség közepette is arra koncentrál, hogy terroristát mentegessen Magyarországgal szemben”.
    
Úgy vélekedett: a migráció nemcsak biztonsági, hanem jelentős gazdasági kockázatot is hordoz, egyes európai országok a migrációt „hivatkozási alapnak használják arra, hogy a schengeni övezet belső határain folyamatosan ellenőrzést végezzenek”, miközben a schengeni zóna meggyengítése ellentétes egész Európa érdekével.
    
Szijjártó Péter elfogadhatatlannak és rendkívül károsnak minősítette a belső schengeni határellenőrzés hosszú távú fenntartását, mely szavai szerint „agyonütheti az európai gazdaságot, ezen belül a magyart is”.
    
„Ezért arra szólítjuk fel az EU-t és az európai országokat, hogy a belső határokon történő ellenőrzések politikáját adják fel, és inkább a külső határokat védjük meg” – hangsúlyozta.
    
A német és az olasz belügyminiszternek a külső uniós határ megvédésének szükségességéről az utóbbi időben tett nyilatkozatairól szólva Szijjártó Péter elmondta: örül, hogy egyre több európai politikus „felismeri a magyar álláspont helyességét, hogy a külső határok megvédésén túl a védvonalainkat kijjebb, Afrikáig kell tolnunk, és az EU-n kívül kell eldőlnie, ki jogosult egyáltalán arra, hogy az EU-ba belépjen”.
    
A találkozó előtt Szijjártó Péter a V4 külügymisztereivel egyeztetett, ma délután pedig kétoldalú tárgyalást folytatott Borge Brende norvég külügyminiszterrel is.

MTI