Elutasította Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hétfőn az arab országban uralkodó emberi jogi helyzetet érő bírálatokat, arra figyelmeztetve Európa országait, tartózkodjanak az erre vonatkozó kritikáktól.

Fotó: MTI/EPA

Fotó: MTI/EPA

„Nem önök fognak leckét adni nekünk emberiességből” – jelentette ki Szíszi az Arab Liga és az Európai Unió közös sarm-es-sejki csúcstalálkozóján újságíróknak adott nyilatkozatában. Hozzátette, hogy az európaiaknak megvannak a maguk erkölcsi normái, amelyeket Egyiptom tiszteletben tart, ám cserébe ugyanezt várja el. Az elnök azt mondta, Európa jómódú, míg sok arab országnak az is kihívást jelent, hogy megelőzze a konfliktusok fellángolását. 

Noha az Európai Unió vezetői tartózkodnak Kairó nyilvános bírálatáról az emberi jogokkal kapcsolatban, a csúcstalálkozón elmondott hétfői beszédében Angela Merkel német kancellár a többi közt kitért az arab országokban uralkodó emberi jogi helyzetre is. Hangsúlyozta, az arab országoknak erős civil társadalomra van szükségük, ahol az állampolgárok jogait tiszteletben tartják.

A hadsereg 2013-ban esz-Szíszi vezetésével katonai puccsot hajtott végre az ország első demokratikusan megválasztott, de sok vitát kiváltó elnöke, az azóta betiltott Muszlim Testvériséghez tartozó Mohamed Murszi ellen. Az államcsíny óta iszlamista és szekuláris ellenzékiek százait vették őrizetbe.