Szlovénia jelezte az Európai Bizottságnak (EB), hogy hajlandó befogadni öt migránst abból a 49 menedékkérőből, akiket a Földközi-tengerről mentettek ki, és jelenleg Máltán tartózkodnak – írta a helyi sajtó csütörtökön.

Fotó: MTI/AP/Rene Rossignaud

Fotó: MTI/AP/Rene Rossignaud

A szlovén kormányzati kommunikációs iroda közleménye szerint az öt ember befogadása a veszélyeztetett csoportból a szolidaritás és emberiesség szellemében hozott döntés, és egyszeri esetről van szó. 

Szlovénia, mint a legkisebb EU-tagállam, ezzel megerősítette, hogy elkötelezett az EU szolidaritási politikája iránt, és közös megoldást keres a migráció kérdésére – olvasható a közleményben. 

A 49 ember tavaly december 22-e óta vesztegelt két civil mentőhajón Málta partjainál. A szigetország szerdán adott engedélyt, hogy a hajók kikössenek, miután garanciát kapott további több mint kétszáz, korábban érkezett menedékkérő elosztására több uniós ország között. Máltára a közelmúltban eddig mintegy 300 illegális menekült érkezett tengeri úton.

A migránsok csak azután hagyhatták el a hajót, hogy Németország, Franciaország, Portugália, Írország, Románia, Luxemburg, Hollandia és Olaszország is jelezte, befogad Máltáról menedékkérőket. Szlovénia most ezen országokhoz csatlakozott.