A szocializmus védelmére szólította fel Kuba minden állampolgárát a pártvezetés kedden, a Fulgencio Batista diktátort megdöntő kubai forradalom 60. évfordulóján.

Fotó: MTI/EPA/EFE/POOL/Ernesto Mastrascusa

Fotó: MTI/EPA/EFE/POOL/Ernesto Mastrascusa

„Elégedetten és örömmel látjuk, ahogy a szemünk előtt felzárkóznak a szocializmus új nemzedékei. Ez a függetlenséghez vezető egyetlen út” – jelentette ki Santiago de Cubában tartott ünnepi beszédében Raúl Castro, a Kubai Kommunista Párt vezetője, korábbi elnök.

A fővárosban, Havannában idén a hagyományos díszsortűzre korlátozták az évforduló megünneplését, és a hivatalos ünnepséget az ország keleti részében lévő Santiago de Cubában tartották meg, azon a téren, ahol Fidel Castro hat évtizede bejelentette a forradalom győzelmét.

„Népünk nevében és optimizmussal telve mondhatom: örökké éljen a kubai forradalom!” – hangoztatta Raúl Castro.

Két évi gerillaharc után 1959 újévére sikerült a Fidel Castro és testvére Raúl által vezetett felkelő hadseregnek vereséget mérnie Batista Washington által támogatott katonai juntájára. Batista külföldre menekült, és a Castro testvérek a következő évtizedekben a szocializmus egyik bástyáját építették ki az Egyesült Államok „hátsó udvarában”. A karib-tengeri sziget egészségügyi ellátása és oktatási rendszere hosszú időre példaképül szolgált a latin-amerikai és más fejlődő országok számára, véleményszabadság azonban máig nincs Kubában.

Ünnepi beszédében Raúl Castro elítélte az Egyesült Államokat, amiért visszatért a szocialista Kubával szemben ellenséges politikához.

„Az erő hangján való beszéd és a fenyegetések nem keltenek bennünk semmilyen félelmet” – jelentette ki a 86 éves Castro, aki régóta a hadsereg parancsnoka, és aki tavaly áprilisban adta át az állam- és minisztertanács elnöki posztját gondosan kiválasztott 57 éves utódjának, Miguel Díaz-Canelnek.

„Mi, Kubaiak fel vagyunk készülve egy konfrontációra, amelyet mi nem akarunk, és amelyet az amerikai kormány józanul gondolkodó tagjai remélhetően el tudnak kerülni” – mondta.

A visszaállított amerikai szankciók és a venezuelai támogatások elmaradása miatt súlyosbodó gazdasági nehézségek közepette a kubai kormány az elmúlt években a piacgazdaság fokozatos térnyerését szolgáló óvatos reformokat vezetett be, és ezeket az új alkotmány decemberben megszavazott tervezetébe is belefoglalták.