A Brexit körüli káosz kapcsán az anglikán egyház azt javasolja híveinek, hogy tea mellett cseréljenek eszmét és imádkozzanak az Egyesült Királyságért március 30-án, a brit európai uniós tagság tervezett megszűnésének másnapján.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A canterburyi és a yorki érsek által támogatott javaslat célja, hogy „az emberek gyűljenek össze és beszélgessenek egy csésze tea mellett, és imádkozzanak az országunkért és a jövőjéért” – fejtette ki közleményében az angol egyház.

Az egyház így inti rendre finoman a részvevőket, hogy tiszteletben kell tartani „a különféle nézőpontokat” az 52 százalékos támogatottságú kilépési népszavazás után csaknem három évvel még mindig megosztott országban.

Az egyház néhány témát is javasolt a teázás mellé: „Milyen hatása volt a Brexitnek a családi és baráti kapcsolataikra?”, „Mi az a három fő közös pont, amelyre támaszkodhatunk, hogy jobb közösségként és nemzetként jobb jövőt építhessünk?”.

Az egyház által közzétett iratok között szerepel egy „ima a nemzetért”, amely arra kéri a mindenhatót, hogy „egyesítse a nemzetet, és adjon útmutatást a vezetőinknek”.

Egy másik ima arra kéri istent, hogy „mentse meg a parlamenti demokráciánkat”, egy harmadik az Európai Unió vezetőire vonatkozik, kérvén, hogy „bölcsességgel és éleslátással tudjanak kormányozni”.

„Remélem, hogy mindnyájan merítünk e forrásokból, hogy segítsen minket országunkért imádkozni e válságos pillanatban” – jelentette ki a közlemény szerint Justin Welby canterburyi érsek.

Az anglikán egyháznak Angliában és Walesben megkeresztelt mintegy 25 millió híve van.