Fotó: Hirado.hu, képernyőkép, archív

Télen sem áll meg a migráció a balkáni útvonalon, bár egyes hegyi utakat ilyenkor nem lehet használni – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombat este az M1 aktuális csatornán.

Fotó: hirado.hu (archív)

Kifejtette: nem csak a görög szigetekre érkeznek folyamatosan migránsok, hanem egyre növekvő számban mennek Törökországból szárazföldi utakon Görögországba, és Bulgárián keresztül is van mozgás.

Bakondi György jelezte: nincsenek pontos adatok arról, hogy hányan vannak úton a Balkánon, a számuk 70 ezer körül lehet. Mint mondta, ha a migránsok nem tudnának átjutni ezen az útvonalon, akkor nem is indulnának erre.

A főtanácsadó szerint szervezetten, embercsempészek szállítják a tömeget a balkáni és a tengeri útvonalakon is. Emlékeztetett, hogy amikor 2015-ben Magyarország megépítette a szerb határszakaszon a kerítést, órák alatt átvitték a migránsokat a horvát határszakaszra.

Bakondi György ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tengeri útvonalakon civil szervezetek, elsősorban a Soros György által finanszírozott szervezetek hajói átvették a migránsokat, illetve az elmúlt napokban nyilvánosság került olyan filmfelvétel, ahol egyes civil szervezetek képviselői migránsokat tanítanak ki, hogyan tévesszék meg a hatóságokat.

A nagyszámú bevándorló által használt név nélküli bankkártyákról a belbiztonsági főtanácsadó elmondta: tisztázatlan eredetű és nagyságú, tisztázatlan ellenőrizettségű pénzek felhasználását teszik lehetővé, így terroristák finanszírozását vagy más súlyos bűncselekményt elkövetők támogatását is. Ez az európai polgárok pénzét felhasználó és az európai biztonságot jelentősen kockáztató, a migránsok tömeges beáramlását jogellenesen elősegítő megoldás – jelentette ki Bakondi György.