A franciaországi fokozott terrorfenyegettség miatt az Őrszem fedőnevű terrorelhárítási művelet keretében járőröző katonákat fokozottan mozgósítják a francia kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők következő megmozdulásain a hatósági épületek védelmére, valamint más „meghatározott pontokon” – jelezte szerdán a francia kormány.

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Emmanuel Macron államfő kezdeményezésére a rendőri erők mostantól kizárólag „az emberek mozgására és a közrend megőrzésére és helyreállítására” tudnak koncentrálni – mondta a kormányülést követően Benjamin Griveaux kormányszóvivő.

„Rendelkezésünkre áll a katonák által biztosított Őrszem művelet, amely kiválóan tudja a helyszíneket biztosítani, ahogy egyébként honfitársaink azt már megszokták” – tette hozzá.

A negyedik hónapja tartó kormány- és elitellenes megmozdulás 18. tüntetése szombaton az elmúlt két hónap békés felvonulásai után ismét a decemberi és januári hétvégekre emlékeztetett. A Champs-Elysées sugárúton összecsapások törtek ki a felvonulók egy része és a közéjük keveredett feketeruhás anarchista csoportok, az úgynevezett black blocs és a rendőrök között. A sárgamellényesek barikádokat emeltek az utak közepén, amelyeket fel is gyújtottak, a csendőrök pedig azonnal könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget. Az antikapitalista és rendőrellenes szlogenek skandáló anarchisták megtámadták a luxusmárkák boltjait, betörték a kirakatokat, felgyújtottak egy bankot és egy újságosbódét, a Champs-Elysée elegáns éttermeiben pedig a berendezéseket rongálták meg. Párizsban 124 üzletet rongáltak meg és 27-et fosztottak ki.

A nem megfelelő rendőri utasításokra hivatkozva Édouard Philippe miniszterelnök hétfőn menesztette Michel Delpuech párizsi rendőrfőnököt és jelezte: azokon a helyeken, ahol az „ultrák” randalíroztak, betiltják a további tüntetéseket. Külön megnevezte a párizsi Champs-Élysées sugárutat, a bordeaux-i Pey-Berland teret és a toulouse-i Capitole teret.

Rendőri források szerint a hétvégi tüntetéseken a rohamrendőröknek eddig elsősorban az épületek védelme volt a feladata és kerülték a közvetlen kontaktust a tüntetőkkel, akik ellen csak akkor léptek fel, amikor azok rájuk támadtak, s a rendbontások megakadályozására sem kaptak utasítást.  

A 2015-ös iszlamista merénysorozat óta mintegy 7 ezer katona vesz részt a terrorelhárítási járőrözésben, a létszám fele Párizsban teljesít szolgálatot. Az algériai háború óta még soha nem volt ennyi katona állandó jelleggel a francia utcákon és köztereken. A katonák elsősorban a vallási intézmények és a turisták által sűrűn látogatott helyek (látványosságok, múzeumok, pályaudvarok, repülőterek) környékén járőröznek.

Christian Estrosi, Nizza polgármestere szerdán a Twitteren jelentette be, hogy szombaton nem engedélyezi a sárgamellényesek megmozdulásait a városban.

„Soha nem fogom elfogadni, hogy Nizza rendbontók zsákmánya legyen” – írta a városvezető a szociális hálón. 

A hétvégén a dél-franciaországi városba várják Hszi Csin-ping kínai elnököt és meghívóját, Emmanuel Macron államfőt.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018 novemberében létrejött sárgamellényes mozgalomnak az elmúlt négy hónapban több szociális jellegű követelése volt, és az államfő távozását is el akarják érni. Ezek kikényszerítésére úttorlaszokat állítottak fel a városszéli körforgalmakban. Szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásba és a rendfenntartó erőkkel való összetűzésbe torkollnak. Hétvégéken ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon. A francia biztosítók szövetsége legalább 170 millió euróra becsüli az elmúlt négy hónapban a szombati tüntetéseken az utcákon – üzletek, bankok, kirakatok, középületek, köztéri eszközök megrongálásával – okozott anyagi károkat.