Egy karácsonyi vásárban elkövetett terrortámadás világos üzenet arra, hogy a terroristák nemcsak a mindennapi életünket, hanem a vallásunkat, a kultúránkat, az egész európai keresztény civilizációt tönkre akarják tenni, meg akarják semmisíteni – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tavaly december 19-én Berlinben elkövetett iszlamista terrortámadás évfordulóján.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Emlékeztetett arra, hogy hat nemzet 12 polgára vesztette életét és további 48-an sebesültek meg a karácsonyi vásárban, miután a tömegbe hajtott az Iszlám Államnak egy olyan terroristája, aki évekkel korábban illegális bevándorlóként érkezett Európába. Az európai keresztény civilizáció elleni támadások egy olyan folyamat részét képezik, amelyet a továbbiakban nem szabad megengedni, éppen ezért az illegális bevándorlással szemben minden lehetséges lépést meg kell tenni – szögezte le Szijjártó Péter. 
    
Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugat-balkáni volt az egyik olyan útvonal, amelyen keresztül a legtöbb illegális bevándorló érkezett Európába, ezért az elkövetkezendő időszak egyik legfontosabb feladata a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartása lesz. „Ehhez pedig szükség van arra, hogy azokat az országokat segítsük, amelyek hajlandóak határaik, ezáltal egész Európa megvédésére. Ezen országokat úgy tudjuk a legjobban segíteni, ha az európai integrációs folyamataikat felgyorsítjuk” – tette hozzá Szijjártó Péter. 
    
Tavaly december 19-én egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri követett el merényletet Berlinben. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy lopott kamionnal hajtott be a német főváros egyik leghíresebb karácsonyi vásárán, a Breitscheid téren szórakozó tömegbe. A támadás után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

(MTI)