Több mint száz menekült indul útnak rövidesen Görögországból Németországba a két ország közt a családegyesítésről tavaly született megállapodás értelmében.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

A görög bevándorlásügyi minisztérium hétfői bejelentése szerint a menekültek, akiknek nagy része szíriai, afgán és iraki, kedden indulnak Münchenbe. A mostani, 117 fős csoport az első abból a csaknem háromezer emberből, akik németországi családegyesítésért folyamodtak.

A tavaly júliusi kétoldalú megállapodás értelmében Görögország köteles visszafogadni Németországtól azokat a menekülteket és migránsokat, akiket náluk regisztráltak, Berlin pedig elbírálja a családegyesítési kérelmeket.

Dimitrisz Vicasz miniszter reményét fejezte ki, hogy a Németországból visszaküldöttek száma nagyjából megegyezik majd a családegyesítés keretében Görögországból Németországba települőkével.

Németország 2016 márciusában két évre felfüggesztette a kiegészítő védelemben részesülő menekültek családegyesítési jogát. A rendelkezést idén – módosításokkal kiegészítve – feloldották. Az új szabályok értelmében a menekültek csak házastársukat és gyerekeiket, a kiskorúak pedig szüleiket és testvéreiket hozhatják Németországba.