A Reuters beszámolója szerint minimum 34 halálos áldozata van egy manilai kaszinó ellen elkövetett rablási kísérletnek. A feltételezett elkövető végzett magával, miután rendőrökre is rálőtt.

Fotó: MTI/EPA/Ezra Acayan


Fotó: MTI/EPA/Ezra Acayan

A Resorts World Manila szórakoztatóközpontban történt tragédiát az okozta, hogy a kaszinón belül a rabló lövödözni kezdett és gázolajjal leöntött egy asztalt, amely aztán lángra kapott.
A Reuters idézi a helyi ANC News csatornát, amely tűzoltósági forrásokra hivatkozva azt közölte, a halálos áldozatok egy része füstmérgezés következtében hunyt el, miközben a lángoló épületből próbált kimenekülni.

A központ tulajdonosa, a Travellers International Hotel Group Inc. egy közleményben azt írta, “Több halottról is tudunk, a pontos számot és az áldozatok személyazonosságát még nem tudták megállapítani [a hatóságok].”
A vállalat részvényeinek értéke rövid időn belül 7 százalékot zuhant.

Helyi idő szerint a hajnali órákban az egyik, a központon belül található szállodai szobában megtalálták a gyanúsított holttestét. 

A rendőrség szerint az elkövető láthatóan nem célzott fegyverével a szórakozóhelyen tartózkodó emberekre és elsősorban kaszinó-zsetonokat akart megszerezni.

A tragédiáról először azt hitték, katonai támadásról lehet szó, ám az állami rendőrség vezetője szerint az nem hozható kapcsolatba a terrorizmussal. “A rablási kísérlet lehetőségét vizsgáljuk, hiszen [a támadó] nem sebesített meg embereket és egyenesen abba a terembe ment, ahol a zsetonokat tárolják” – mondta Ronald dela Rosa. – “A második szinten parkolt, berontott a kaszinóba, tévéképernyőket lőtt ki és gázolajjal locsolt le egy asztalt, amely aztán lángra kapott”.

A legfrissebb beszámolók szerint a tragédiába fulladt rablási kísérletnek több mint 50 sebesültje is van, többen súlyos állapotban. 

A San Juan de Rios kórház egyik alkalmazottja szerint a hozzájuk beszállított sérültek elsősorban a füstmérgezés tünetetit mutatják, s vannak csonttörések is, ám senkit nem kezelnek lőtt sebbel.

A rendőrség szerint az elkövető világosbőrű, magas férfi volt és angolul beszélt.
Kimberly Molitas rendőrségi szóvivő arról számolt be, a támadás során ellopott, 113 millió peso (kb. 625 millió forint) értékű zsetonokat később megtalálták. 

Reuters.com, demokrata.hu