Tizennégyre nőtt a hétfői moszkvai szélvihar halálos áldozatainak száma, orvosi ellátásért mintegy 170-en folyamodtak – közölte Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság szóvivője.

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov


Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A szóvivő tájékoztatása szerint az orosz fővárosban 11-en, a Moszkvai megyében hárman vesztették életüket. A moszkvai egészségügyi szolgálat szerint az egyik halálos áldozat kiskorú volt. Tizenöt kórházban 108 sérültet, köztük 22 gyereket ápolnak. A sérültek számának összesítése még nem zárult le.
    
Andrej Vorobjov, a Moszkvai megye kormányzója öt halálos áldozatról és 34 olyan sérültről számolt be, akiket kórházban ápolnak. Az áldozatok többségének halálát vagy sérülését kidőlő fák okozták.
    
A moszkvai önkormányzat úgy határozott, hogy a halálos áldozatok után családonként 1 millió rubel (mintegy 5 millió forint) fájdalomdíjat fizet ki a hozzátartozóknak. 
    
A rendkívüli helyzetek minisztériumának összesítése szerint a vihar a Moszkvai megyében több mint háromezer fát döntött ki, 42 lakóépület és egy szülőotthon tetőszerkezetét, valamint 322 gépjármű karosszériáját rongálta meg. Magában Moszkvában több mint 3500 fa és 140 épület teteje nem volt képes ellenállni a szélnek és több mint 1500 gépkocsiban keletkezett kár.
    
Kedden folytatódott a romok eltakarítása.
    
Közben több sajtóorgánum is arra a megállapításra jutott saját felmérése alapján, hogy a moszkvaiak többsége nem kapott SMS-ben figyelmeztetést a rendkívüli helyzetek minisztériumától, ahogy azt a tárca részéről korábban állították. A minisztérium szerint az üzenet szétküldésére felkért mobilszolgáltatók hivatalosan visszajelezték az igény teljesítését.

MTI