Donald Trump amerikai elnök Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz fordult egy Törökországban másfél éve letartóztatott amerikai lelkész érdekében.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A helyi idő szerint még szerdán közzétett üzenetében Trump arra kérte Erdogant, hogy a török hatóságok engedjék szabadon Andrew Craig Brunsont, akit kémkedéssel és terrorszervezetekkel való kapcsolattartással vádolnak. A lelkész letartóztatását szerdán hosszabbították meg ismét a török hatóságok.

„Szégyen-gyalázat, hogy Törökország nem engedi szabadon ezt a tekintélyes lelkészt” – írta Trump a Twitteren. „Túl régóta tartják fogva túszként. (Erdogannak) tennie kell valamit ennek a csodálatos keresztény férjnek és apának a kiszabadulásáért. Nem csinált semmi rosszat és a családjának szüksége van rá” – tette hozzá.

Brunsont a 2016. júliusi puccskísérlet után indult tömeges előállítási hullám idején, még 2016. december 9-én tartóztatták le. A török hatóságok szerint együttműködött a puccskísérletért felelőssé tett az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatával, továbbá a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd szakadár szervezettel, amiért halmazati büntetésként akár 35 évi börtönt is kaphat.