Donald Trump elnök tegnap egy Iowa állambéli nagygyűlésen bejelentette: hamarosan arra kéri a Kongresszust, hogy fogadjanak el egy új törvényt, amely szerint az Egyesült Államokba újonnan bevándorlók az első öt évben nem részesülhetnek szociális segélyekben.

Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury


Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury

A Fox News szerint Trump elnök azt mondta a lelkes hallgatóságnak: “Itt az ideje olyan bevándorlási szabályokat hozni, amelyek szerint azoknak, akik nálunk akarnak letelepedni, kötelességük eltartani saját magukat és legalább öt éven át ne kapjanak segélyt”.

Trump indítványa egy 1996-os törvényre alapulna, amely lehetővé tette a hivatalos szerveknek, hogy deportálják azokat a bevándorlókat, akik az első öt éven belül függővé válnak az állami segélyektől. Ennek a törvénynek több rendelkezését is visszavonta először George W. Bush, majd Barack Obama kormánya. 
Trump elnök indítványa a korábbinál több fajtájú állami segélyt tenne elérhetetlenné a bevándorlók számára.

Az indítvány elutasítaná azok bevándorlási kérelmét is, akikről valószínűsíthető, hogy öt éven belül rá lennének szorulva az állami segélyező rendszer igénybe vételére. Bár ez a kitétel már több mint egy évszázada része az Egyesült Államok bevándorlási törvényeinek, Trump elnök indítványától az várható, hogy a mérlegelés szempontjait méginkább megszigorítja majd, illetve biztosítja, hogy a szabályokat valóban betartják.

Bár korábban létezett egy, a tegnap felvázolt törvényjavaslathoz hasonló elnöki rendelettervezet, ám az iowai nagygyűlésen elhangzott beszéd alapján úgy tűnik, Trump elnök kérni fogja a Kogresszus felhatalmazását a törvény életbe léptetéséhez.

A Fox News riportja szerint az indítvány beadásakor a Fehér Ház egy 2015-ös tanulmányt idéz majd, amely szerint azon háztartások 51 százaléka, ahol a családfő bevándorló, valamilyen fajta állami segélyt vesz fel. Ez a szám a nem-bevándorló családfővel rendelkező háztartások esetében 30 százalék. 

Fox News, demokrata.hu