Az OnTheIssues.org legújabb elemzése szerint az amerikai elnök jobbra mozdult beiktatása óta – olvasható a Fox News hírcsatorna honlapján.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az idézett weboldal ideológiai szempontból pontozza a regnáló elnököket, azok megnyilatkozásai és szavazatai alapján. 

2016-ban Donald Trumpról azt állapították meg, hogy társadalmi és gazdasági kérdésekben az esetek 42,5 százalékában volt konzervatív. 2018 elejére azonban ez az arány 60 százalékra változott, így Trump csupán egy százalékponttal marad el Reagan elnöktől.

Reagan 61,1, az idősebb Bush 60, a fiatalabb Bush pedig 35 százalékot ért el elnökségük idején ugyanezen mutatók alapján.

A The Daily Briefing című, a Fox News-on látható műsorban Harry Enten politikai újságíró emlékeztetett, hogy az elnökválasztási kampányban sok republikánus gondolta úgy, hogy Trump nem valódi konzervatív. “Amikor azonban bekerült a Fehér Házba, (…) elég nyilvánvalóvá vált, hogy konzervatív gondolkozásmódot követ” – mondta Entel, kiemelve a republikánus adótörvény-átalakítást és az Obamacare eltörlésére tett kísérleteket. 

Figyelmeztetett, hogy politikai szempontból rizikós is lehet ez a jobbra mozdulás, mert választási sikerét egyrészt annak köszönhette az elnök, hogy Hillary Clintonhoz képest sokan a mérsékeltebb politikai irányzat követőjének tartották.

“Most hirtelen közelednek a félidei választások, amelyeken belül a kongresszusi helyek tekintetében meglehetősen jól állnak a demokraták” – hangsúlyozta Enten. – “Ha pedig Donald Trumpra úgy tekintenek, mint egy szokványos washingtoni konzervatívra, akkor meglehet, hogy ez [a jobbra mozdulás] nem válik be pártja számára”.

(demokrata.hu)