Fotó: mti, archív
Fotó: MTI, archív

Elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának Donald Trump amerikai elnök. A történelmi jelentőségű bejelentést megelőzően utasította külügyminisztériumát, hogy dolgozzák ki az izraeli amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének tervét – erről még kedden számoltak be névtelenséget kérő tisztségviselők a sajtónak Washingtonban.

A bejelentés előtt Szaláh al-Bardavíl Hamász-vezető azt mondta, hogy a washingtoni döntés „elsöprő népfelkeléshez” fog vezetni, és olyan ellenálláshoz, amely „felperzseli a Földet, és letöri mindenkinek a kezét, aki csak hozzá próbál érni Jeruzsálemhez és a szent helyekhez”. A Hamász egyik szóvivője a palesztinok, az arabok és a muszlimok Jeruzsálemben élvezett jogai ellen irányuló szégyentelen támadásnak nevezte az amerikai elnök tervét, amellyel szemben a palesztinok mozgósítására szólított fel. Az Iszlám Dzsihád nevű radikális palesztin szervezet vezetője, Háled al-Bats pedig azt hangsúlyozta: a lépés azt mutatja, hogy az Egyesült Államok elfogult Izraellel szemben, és a döntése megerősíti a békefolyamat végét.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője, Nabíl Abu Rudeina szerint az elnök figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy ennek a lépésnek „veszélyes következményei” lesznek. A korábbi elnököknél is napirenden szerepelt a nagykövetség mozgatása, azonban mindig találtak kibúvót, amire hivatkozva ezt elhalaszthatták, leginkább a közel-keleti béke felborítása volt.

Trump elnök lépését kritizálta Recep Tayyip Erdogan török kormányfő is, aki korábban azt mondta, Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha az amerikai elnök Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig azt mondta Abbász elnöknek: Moszkva támogatja a tárgyalások újrakezdését Izrael és a Palesztin Hatóság között, többek között mellett Jeruzsálem státuszáról is.

Az Egyesült Államokban az Izrael-barát politikusok régóta próbálják elérni, hogy Washington áthelyezze nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Donald Trump ezt írásba foglalt választási ígéretté tette 2016-ban. Várhatóan számos konzervatív és evangéliumi keresztény támogatója elégedetten fogadja majd döntését.

Jeruzsálem a szent városa mindhárom nagy monoteista vallásnak: a judaizmusnak, a kereszténységnek és az iszlámnak. Mindhárom vallás fontos szent helyeinek ad otthont. Izrael kormánya Jeruzsálem egészét egységes és oszthatatlan fővárosának tekinti, de ezt a nemzetközi közösség nem ismeri el. A palesztinok ráadásul – az Izrael által 1967-ben megszállt, majd később bekebelezett – Kelet-Jeruzsálemet tennék meg leendő államuk fővárosának.

MTI/hirado.hu/Kovács Dániel