Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott interjújában hangsúlyozta, hogy Mexikónak szüksége lehet az Egyesült Államok segítségére a drogkartellek elleni harcban. Az elnök szólt az amerikai belpolitikát foglalkoztató, úgynevezett „menedékvárosok” ügyéről is. 

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Trump elnök a hétvégén a Fox televíziónak adott interjút, ennek második részét a republikánusokhoz közelálló televízió hétfő este sugározta. Az első rész vasárnap délután, a Super Bowl amerikaifoci-meccs előtt került adásba.
    
A hétfőn sugárzott interjúban Trump elnök Mexikóról, az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményről (NAFTA) és az amerikai, úgynevezett „menedékvárosokról” beszélt.     

Donald Trump megerősítette korábbi álláspontját, miszerint Enrique Pena Nieto mexikói elnöknek „vannak gondjai” a drogkartellekkel és szüksége lehet az Egyesült Államok segítségére. Az elnök ezzel visszautalt a mexikói elnökkel folytatott múlt heti telefonbeszélgetésére, amelyben azt közölte vele, hogy ha Mexikó nem képes megbirkózni a drogkartellekkel, akkor Washington csapatokat küld déli szomszédjához, mert ezek a bandák „megmérgezik a fiatalokat” az Egyesült Államokban és szerte a világon.
    
Trump azt hangoztatta, hogy a mexikói elnök „nagyon jó ember” és kettejük viszonya szintén „nagyon jó”. 
    
A Mexikóval és Kanadával kötött Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményről úgy fogalmazott, hogy kormánya mindenképpen felülvizsgálja, mert – mint mondta – a kereskedelem jelenleg szabadkereskedelem, de ő korrekt kereskedelmet is akar. 
    
Trump bírálta a kaliforniai képviselők azon törekvését, hogy egész Kalifornia államot „menedékállamnak” nyilvánítassák. Az elnök „nevetségesnek” mondta a kezdeményezést, és ismét leszögezte, hogy a „menedékvárosok” rendkívül sok problémával és erős bűnözéssel küzdenek. „Bizonyosan szembeszállunk a menedékvárosokkal is, hát még a menedékállamokkal” – figyelmeztetett.
    
Trump egyik első elnöki rendeletében kilátásba helyezte a szövetségi támogatás megvonását ezektől a városoktól, amelyek menedéket nyújtanak illegális bevándorlóknak.
    
Közben hétfőn New York állam képviselőháza – demokrata párti politikusok kezdeményezésére és a republikánusok kifogásai ellenére – megszavazta, hogy New York állam egésze legyen „menedékállam”, vagyis olyan szövetségi állam, ahol szívesen látják az illegális menekülteket. Francisco Moya, demokrata párti képviselő a voksolás utáni sajtókonferencián azt mondta: „a határon építendő falra mi a saját falunkkal válaszolunk, amely a mi államunkban mindig is alapértéknek számító különbözőséget és elfogadást védelmezi”. A törvényjavaslat értelmében az állami és helyi rendőrök nem tartóztathatnak le valakit azért, mert azt gyanítják róla, hogy illegális bevándorló, és megtiltanák az állami és a helyi rendfenntartó erőknek, hogy végrehajtsák a szövetségi bevándorlási törvényeket. A törvényjavaslatot azonban még New York állam szenátusának is meg kell szavaznia ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.
    
Hétfőn délután Jackie Speier kaliforniai demokrata párti képviselő bejelentette, hogy a John F. Kennedy Bátorság Érdeméremre jelölte Sally Yatest. Yates az az ügyvezető igazságügyi miniszter, akit Donald Trump a múlt héten azonnali hatállyal felmentett, mert nem volt hajlandó kiállni a bevándorlásról szóló elnöki rendelet mellett, és a minisztérium munkatársainak megtiltotta ezt. 
    
A John F. Kennedy Bátorság Érdemérmet 1989-ben hozták létre a Kennedy-család tagjai, hogy emléket állítsanak John F. Kennedy elnöknek, aki a politikai bátorságot tartotta az egyik legfőbb erénynek. 
    
Az interjúban Trump kitért Barack Obama volt elnökre is, és azt mondta: bár nem tudja, hogy elődje ezt elismeri-e nyilvánosan, de szerinte kedveli őt. Elismerte, hogy mindketten „gonoszak” voltak egymáshoz a választási kampányban, de kifejtette, hogy ez már a múlté. „Szörnyűséges dolgokat mondtunk egymásról, és aztán (a beiktatás napján) beültünk egymás mellé a kocsiba, együtt gördültünk végig a Pennsylvania sugárúton, és az egészről egyetlen szó sem esett. Elképesztő dolog a politika” – fogalmazott Donald Trump.

(MTI)