Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Rotterdam liberális vezetése megszavazta, hogy a város utcái ezentúl a „kulturális diverzitás” szellemében legyenek elnevezve – írja az RT.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A javaslatot eredetileg egy esztendővel ezelőtt a „liberális-progresszív” D66 elnevezésű párt tagja, Nadia Arsieni mutatta be, a rotterdami képviselőtestület pedig most bejelentette, hogy ezentúl alkalmazni fogják azt az utcák elnevezésekor.

„Elfogadták azt a kezdeményezést, amely szerint több utca legyen elnevezve nőkről és kulturálisan sokszínű hősökről!” – írta Arsieni a Twitter-oldalán. 

„Annak érdekében, hogy nagyobb teret biztosítsunk a kulturális diverzitásnak, a szabályozás előírja, hogy személynevek alkalmazása esetén az utcákat nőkről és más alulreprezentált társadalmi csoportok képviselőiről nevezzék el” – írta egy, a képviselőtestületnek szóló levélben Rotterdam polgármester-helyettese, Bert Wijbenga. 

Történelmi szempontból érthető, hogy miért neveztek el ilyen sok utcát fehér férfiakról, ismerik el egy, a kezdeményezésről szóló brosúrában. Hozzáteszik azonban, hogy „a nők és bevándorló-hátterű emberek” is hatalmas részét teszik ki a lakosságnak, ezért „megérdemlik, hogy az utcanevekben is megjelenjenek… ők a lelkesedés egyik forrása”. 

Rotterdam az egyik legnagyobb arányban bevándorlók által lakott európai város: lakosainak csaknem fele külföldön született. A város demográfiai összetétele óriásit változott az utóbbi években, főleg a kikötő közelében, ami egyébként Európa legnagyobbja.

Míg a politikusok nagyon büszkék magukra a sokszínűség elősegítéséért, a választópolgárok nem voltak ennyire elégedettek: sokan vélik úgy, hogy az új szabályozással megpróbálják eltörölni Hollandia történelmét, és azt is megkérdőjelezik, hogy pusztán a nem és a bőrszín miért fontosabb, mint azok a személyek, akik hozzájárultak valamivel a holland társadalomhoz.