Hazugsággal vádolta Orbán Viktort a magyarországi helyzetről szóló jelentés keddi európai parlamenti (EP-) vitáján Ujhelyi István szocialista képviselő, mondván, hogy a kormányfő csak „bűnös rezsimjét” akarja védeni a jogtól és az európai szabályoktól.

Fotók: MTI (archív, illusztráció)

Felszólalásában Ujhelyi István kijelentette: „Orbán hazudik az EP előtt, és hazudik otthon is a honfitársainak”, birodalomépítésre használja a közösségi forrásokat, de az a legnagyobb bűne, hogy kettéosztotta a magyar társadalmat, „mérget dobott közös ivókutunkba”. Hozzátette, ezért igennel fog szavazni szerdán a Sargentini-jelentésre.

Niedermüller Péter DK-s politikus elmondta, Orbán Viktor tényszerű vita helyett ismét büntetésről, meghurcoltatásról beszél, pedig erről nincs szó, a jelentés célja, hogy Magyarországot visszahozzák az európai családba.

A jobbikos Balczó Zoltán a jelentés bizonyos állításait, például a rasszizmus és antiszemitizmus vádját visszautasította, ugyanakkor elmondta, vannak benne jogos bírálatok is, például a sajtószabadság csorbítása kapcsán. Mindazonáltal közölte: a voksoláson tartózkodni fog.