Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A nemzetiségek ellen elfogadott ukrán intézkedések gátolják a béke és a stabilitás megteremtését Kárpátalján – jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szervezet (KMKSZ) elnöke Brüsszelben szerdán.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az uniós parlament néppárti frakciója magyar képviselőcsoportjának sajtószolgálata az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a KMKSZ elnöke Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével és Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosával folytatott brüsszeli megbeszélésén részletesen vázolta a kárpátaljai magyarság helyzetét.

„A viszonyok jelenleg nagyon rosszak. A médiában negatív képet festenek, nincs egyetlen pozitív hír sem a kárpátaljai magyarságról, ellenségként állítják be őket és Magyarországot egyaránt” – fogalmazott.

A találkozón – amelyen mások mellett részt vett Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke is – elmondta, a kárpátaljai magyarokat, főként az értelmiségieket, KMKSZ helyi képviselőit és tisztségviselőit, tanárokat és újságírókat rendszeresen indokolatlanul tartóztatják fel a határokon az ukrán hatóságok, különösen az Ukrán Biztonsági Szolgálat emberei.

„Egyre nehezebben elviselhető, ami az államhatárokon zajlik és úgy látjuk, hogy ez egyértelműen a magyarok ellen irányul. Még soha ilyen rossz nem volt a magyarság helyzete a független Ukrajna történetében” – húzta alá Brenzovics László.

A beszámoló szerint Navracsics Tibor a találkozón elmondta, rendszeresen tájékoztatja Johannes Hahn bővítésért és a keleti partnerségért felelős uniós biztost a kárpátaljai magyarságot érintő negatív tendenciákról. Mint közölte, arra fogja kérni Corina Cretu regionális fejlesztésért felelős román biztost, valamint Federica Mogherinit, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy kövessék szoros figyelemmel a kárpátaljai magyarságot érintő ügyeket.

Antonio Tajani, az EP elnöke a megbeszélésen hangsúlyozta, „a kisebbségek nagyon fontosak Európa számára. Fontos, hogy Európa megőrizze a nyelvi sokszínűségét, ezért a kisebbségeket védelmezni kell”.

Az EP elnöke ígéretet tett arra, hogy konzultál  Petro Porosenko ukrán elnökkel és arra kéri, védelmezze a kisebbségek már meglévő jogait, mert az Európai Unió és Európa elkötelezett a területén élő nemzeti kisebbségek támogatása mellett.