Zavaróadók segítségével Ukrajnában sikeresen blokkolták a sugárzását több mint 40 orosz, illetve szakadár tévécsatornának az ország keleti, harcok sújtotta részében – jelentette csütörtökön Petro Porosenko elnöknek az állami kommunikációs és információs védelmi szolgálat vezetője.

Leonyid Jevdocsenko tábornok videokapcsolaton keresztül, a hadműveletek övezetéből bejelentkezve számolt be erről az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) katonai bizottságának kijevi értekezletén. Kifejtette, hogy a frontvonal teljes hosszán felszerelték a zavarókat, aminek köszönhetően a térségben 150 település vált „védetté” az orosz propagandától. Elmondta, hogy a Moszkva támogatta szakadárok területéről sugárzott analóg és digitális adásokat a rendszer egyaránt képes blokkolni.

Az ülésen részt vevő államfő hozzáfűzte, hogy egyúttal ezek az adók felerősítik az ukrán tévék jeleit, amitől azok tisztábban foghatók. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszország által Ukrajnával szemben indított hibridháborúnak a katonai agresszión és a gazdasági nyomásgyakorláson túl fontos eleme az ukránellenes propaganda és az álhírek terjesztése. Hangsúlyozta, hogy az ilyen típusú veszéllyel és fenyegetéssel szemben az ukrán államnak meg kell tennie a szükséges védelmi lépéseket.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint Porosenko megjegyezte: következő lépésként meg kell vizsgálni, miként lehet az internet és a közösségi oldalak segítségével szembeszállni az orosz agresszióval, nem sértve eközben a szólásszabadságot.

Ukrajna területének java részén a kábeltévé-szolgáltatók az elmúlt években folyamatosan állították le az orosz televíziók (köztük a Russia Today) sugárzását, ma már egyetlen orosz csatorna sincs a csomagjaikban.

MTI