Az Európai Bizottság pénteken közzétett átfogó felmérése szerint az európaiak 69 százaléka gondolja úgy, hogy a bevándorlással kapcsolatos integrációs intézkedések hosszú távra jelentenek feladatot Európa számára. A magyar válaszadók jelentős része azt a véleményt fogalmazta meg, hogy a bevándorlás problémát jelent az ország számára – derült ki az uniós bizottság felméréséből.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A 28 uniós tagországban végzett reprezentatív felmérés szerint a válaszadók többsége egyetértett abban, hogy melyek azok a fő befolyásoló tényezők, amik meghatározzák és megkönnyítik a bevándorlók beilleszkedését. Ezek között említették az adott országba érkezéskor biztosított nyelvtanfolyamokat, kötelező integrációs programokat, valamint azokat az intézkedéseket, melyek a munkaerőpiacra történő bejutásukat segíthetik elő.
    
A felmérés Magyarországgal kapcsolatban azt közölte: a válaszadók 45 százaléka gondolja úgy, hogy a migrációs problémát objektív módon mutatja be a média, 37 százalékuk szerint túl negatívan, mí 8 százalék gondolta úgy, hogy túl pozitív a migráció bemutatása. 
    
A magyar válaszadók jelentős része szerint a bevándorlás, illetve a bevándorlók beilleszkedése problémák elé állítja az országot. A magyar válaszadók 53 százaléka szerint sikertelen a bevándorlók integrációja. Ugyancsak 53 százalékuk nem értett egyet azzal, hogy a bevándorlók segítenének betölteni az üresen maradó munkahelyeket. A megkérdezettek 64 százalékuk gondolta úgy, hogy a bevándorlók nem gazdagítják a nemzeti kulturális életet, 74 százalékuk szerint terhet jelentenek a jólétre, 65 százalékuk szerint bűnözési kockázatot jelentenek. 
    
Az uniós válaszadók 88 százaléka szerint a beilleszkedés szempontjából fontos a befogadó ország nyelvének ismerete. 87 százalékuk szerint fontos, hogy adózással is hozzájáruljanak a befogadó ország gyarapodásához, 86 százalékuk tartotta fontosnak, hogy elfogadják a befogadó ország életformáját, értékeit és magatartási normáit. A magyar válaszadók szerint a bevándorlók integrációját nyelvi és szakképzések, speciális integrációs programok és diszkrimináció ellenes intézkedések segíthetik.
    
Az uniós bizottság tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 37 millió Európán kívül született bevándorló él az Európai Unióban. Számuk a teljes népesség 7 százalékát teszi ki.

(MTI)