Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője szerda délelőtt az Országházban fogadta Giorgia Melonit, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A megbeszélésen egyetértés volt abban, hogy a migráció egész Európára nézve súlyos veszélyeket jelent, a kontrollálatlan bevándorlást ezért végre meg kell állítani.

Giorgia Meloni hangsúlyozta: pártja választási programjában a visegrádi csoport kiemelten szerepel, érdeklődéssel tekintenek a V4-re, mint olyan országok csoportjára, amelyek szemben állnak az EU túlburjánzó bürokráciájával, lopakodó hatáskörelvonásával.

A találkozón leszögezték: meg kell védeni a valódi Európát, tiszteletben kell tartani a tagállamokat és azok kultúráját, történelmi örökségét.

Mindennek eléréséhez Olaszországban is politikai fordulatra van szükség, és erre most jó esély nyílik – hangzott el a megbeszélésen.

Olaszországban vasárnap tartanak parlamenti választást. A Silvio Berlusconi vezette Forza Italia a Matteo Salvini vezette Északi Ligával és a szintén jobboldali, Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek formációval kötött választási koalíciót. A jobbközép szövetség népszerűsége a legutolsó előrejelzések szerint megközelíti a negyven százalékot.

MTI

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

A V4-ek európai politikája sokkal érdekesebb

„A visegrádi országok védik meg a gazdaságot a nagy spekulációtól és az európai identitást az iszlamizációtól” – mondta Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt vezetője a La Stampa olasz napilap szerdai jelentése szerint.

Meloni szerdán, néhány nappal az olasz parlamenti választások előtt, Budapesten Orbán Viktor kormányfővel tárgyalt. A politikus még a találkozó előtt nyilatkozott.

Giorgia Meloni közölte: látogatásával jelzést kíván küldeni az Európai Uniónak. A pártvezető nevetségesnek nevezte, hogy az olasz politikusok Brüsszelbe járnak, miközben a V4-ek európai politikája sokkal érdekesebb.

Az olasz politikus közölte: a V4-ek európai politikáját tartja irányadónak.

„Azt gondolom, hogy Olaszországnak inkább ezzel a csoporttal kellene párbeszédet folytatnia, mint a francia-német tengellyel” – tette hozzá az FdI vezetője.

Az FdI a Silvio Berlusconi vezette olasz jobbközép választási koalíció tagja. A felmérések szerint a jobbközép koalíciónak jó esélye van a győzelemre a március 4-ei parlamenti választásokon.

Korábban Matteo Salvini, a jobbközép koalíció nagyobb pártja, az Északi Liga vezetője jelentette ki, hogy Orbán Viktor Európája az, amely neki tetszik.

MTI