Vádat emelt 13 orosz állampolgár és három orosz jogi személy ellen a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba való állítólagos orosz beavatkozás miatt az ügyben összehívott nagyesküdtszék – közölte pénteken Robert Mueller különleges ügyész hivatala Washingtonban.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A bizottság megállapítása szerint a vádlottak megsértették az amerikai törvényeket és beavatkoztak a választásokba és az amerikai politika folyamataiba. A vádpontok között összeesküvés, csalás, banki csalás és személyazonossági adatok eltulajdonítása szerepel. A nagyesküdtszék dokumentumai szerint a vádlottak már 2014-ben megkezdték a 2016-os elnökválasztási folyamatot megzavarni próbáló tevékenységüket. 
    
A vádemelés tényét az igazságügyi minisztérium helyettes vezetője sajtótájékoztatón jelentette be. 
    
Rod Rosenstein miniszterhelyettes elmondta: a vádlottak közül néhányan – létező amerikai állampolgároktól ellopott hamis személyazonossági adatokkal, társadalombiztosítási kártyákkal és bankszámlákkal – amerikai állampolgároknak adták ki magukat, s így hoztak létre internetes platformokon oldalakat és e-mail-fiókokat, amelyeken főleg a bevándorlásról, a Fekete Életek Számítanak nevű afroamerikai mozgalomról és vallási kérdésekről tettek közzé bejegyzéseket és álhíreket. Amerikai számítógépes hálózatokat használtak, hogy elrejtsék valódi identitásukat, s amerikai politikai aktivistáknak mondva magukat tettek közzé hamis híreket és bejegyzéseket. Ekként vették fel a kapcsolatot Donald Trump kampányával kapcsolatban álló gyanútlan emberekkel is. 
    
Rosenstein kifejtette azt is: internetes bejegyzéseikben a vádlottak az akkor még elnökjelölt Trumpot dicsérték és demokrata párti vetélytársát, Hillary Clintont becsmérelték, és „stratégiai céljuk az volt, hogy viszálykodást szítsanak az amerikai politikai életben, beleértve a választási kampány időszakát is”. A vádlottak ugyanakkor közzétettek Donald Trumpot és más republikánus politikusokat, köztük Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi republikánus szenátorokat lekicsinylő bejegyzéseket is. 
    
A vádlottak – amerikai politikai aktivistaként – politikai nagygyűlések szervezésében is részt vettek, reklámokat és reklámidőt is vásároltak. Ketten közülük elutaztak több szövetségi államba, így például Nevadába, Kaliforniába, Új-Mexikóba Coloradóba, Illinois-ba, Michiganbe, Louisianába, Texasba és New York államba is, hogy információkat gyűjtsenek. Egy meg nem nevezett, amerikai székhelyű csoporttól azt a tanácsot kapták, hogy tevékenységükkel elsősorban az ingadozó választói kedvről ismert államokat, Coloradót, Virginiát és Floridát vegyék célba. A választások után pedig Trumpot éltető nagygyűléseket szerveztek országszerte. 
    
Rod Rosenstein leszögezte: a vádlottak egyik fő célja az amerikai demokráciába vetett hit csorbítása volt, de ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a választási eredményt az oroszok nem tudták befolyásolni. 
    
A miniszterhelyettes közölte: a vádemelés előtt nem vették fel a kapcsolatot Moszkvával, hogy tájékoztassák a várható vádemelésről.

(MTI)