Fotó: MTI/Marjai János (archív, illusztráció)

Az Európába tartó illegális migráció valamennyi útvonala aktív, és amíg nem változik az európai uniós politika és nem zárják le a lehetőséget, addig ezt nagyon sokan meghívólevélnek tekintik – hangoztatta az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Bakondi György arról beszélt: az EU-ban „elérte a politikai szintet a migrációs válság”, a közvélemény-kutatások szerint mind nagyobb az igény a folyamat leállítása és a biztonság helyreállítása iránt, ami „sürgető igény” amiatt is, mert több tagállam áll választások előtt. 

Mint mondta, a montenegrói, horvát és szlovén erőfeszítéseknek a határőrizet szigorítására az az egyik következménye, hogy ismét többen próbálnak átjutni a magyar-szerb és a magyar-román határon. Megemlítette, hogy a Balkán-félszigeten úton lévő illegális bevándorlók száma a becslések szerint 80 ezer körülire tehető.

A Kossuth rádió 180 perc című műsorában Bakondi György úgy vélekedett: az, hogy Angela Merkel német kancellár támogatást ígért a Balkán egyes államainak a helyzet kezeléséhez, azt mutatja, hogy Berlinben is felismerték azt, amit a magyar kormány évek óta hangoztat: hogy a félsziget stabilitása rendkívül nagy érték Európa biztonsága szempontjából.