Visszaesett Norvégiában a menedékkérelmek száma

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Norvégia 2018-ban 2654 menedékkérelmet regisztrált, ezzel az utóbbi két évtized legalacsonyabb szintjére esett vissza a kérvények száma - jelentette a norvég bevándorlási hivatal kedden. 

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A múlt évben a norvégiai menedékkérelmek több mint negyedét - összesen 765-öt - török állampolgárok nyújtották be, akik egyre növekvő számban folyamodnak menekültstátuszért a skandináv országban a 2016 júliusában kudarcba fulladt törökországi puccskísérlet óta. 

A törökök mellett a legtöbben - 419 kérelemmel - a szíriai és 241 kérelemmel eritreaiak vezették a menedékkérők listáját - tájékoztatott a norvég bevándorlási hivatal. 

2015-ben Norvégia is egyike volt azoknak az európai államoknak, melyek jelentős emelkedést tapasztaltak a beérkező menedékkérelmek számában. Az észak-európai ország ekkor 31 ezer kérelmet regisztrált. 

Miután azonban 2015 végén Norvégia számos más európai országhoz hasonlóan határellenőrzést vezetett be, a menedékkérők száma visszaesett.

Bár Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, része azonban a 26 tagországból álló schengeni övezetnek, mely útlevél és határellenőrzés nélküli szabad mozgást biztosít a tagországok állampolgárainak.