Fotó: http://www.shutterstock.com

A német államfő azt a feladatot adta Angela Merkelnek és új kormányának, hogy szerezzék vissza a szavazók bizalmát.
Fotó: MTI, archív, illusztráció

A német államfő azt a feladatot adta Angela Merkelnek és új kormányának, hogy szerezzék vissza a szavazók bizalmát, ehhez pedig el kellene kezdeni beszélni a valós problémákról, mint például a migrációról – mondta Pócza István, a Századvég vezető kutatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy szerdán megalakult Berlinben Angela Merkel német kancellár negyedik kormánya.

Pócza István elmondta: Frank-Walter Steinmeier német államfő azt a feladatot adta Merkelnek és kormányának, hogy szerezze vissza a választók bizalmát, ezt pedig Merkel úgy interpretálta, hogy „ki kell húznia a talajt” az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt alól és el kell érni, hogy az AfD ne kerülhessen be a szövetségi parlamentbe, a Bundestagba.

A szakértő szerint mivel az AfD a migrációs- és bevándorláspolitika miatt jutott be a Bundestagba, Merkel célként határozta meg, hogy felgyorsítsák és leegyszerűsítsék a kiutasításokat Németországból. 

Pócza István véleménye szerint ha az új német kormány vissza szeretné szerezni a választók bizalmát, a vezető politikusoknak el kellene kezdeniük a valós problémákról, például a migrációról beszélni, és nem letagadni ezeket, mondván, nincs is semmiféle probléma és Németország „tökéletesen működik”.

(MTI)