Donald Trump megválasztott amerikai elnök biztonságpolitikája nem ébreszt kétségeket, mert ha az új amerikai kormányzat az eddigitől merőben eltérő politikát akarna folytatni, már régen jelezte volna ezt – vélekedett a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter. 

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Waszczykowskit arról kérdezték, nem tart-e attól, hogy Trump hivatalba lépése után Lengyelország „elveszítheti azt, amit az amerikai páncélos dandár telepítésével nyert”. Az Egyesült Államok a napokban 3 és fél ezer fős, rotációs rendszerben állomásozó amerikai páncélos dandárt vezényelt Lengyelországba.
    
Amennyiben a hamarosan hivatalba lépő amerikai vezetés teljesen másképpen viszonyulna a kül- és biztonságpolitikához, mint elődje, „már régen jelezte volna ezt” – válaszolt a lengyel diplomácia vezetője.
    
„Ennek éppen az ellenkezője történt” – tette hozzá, rámutatva, hogy Donald Trump közvetlenül a megválasztása után a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, valamint Andrzej Duda lengyel államfővel folytatott telefonbeszélgetés során „teljes támogatását fejezte ki e biztonságpolitika iránt”.
    
Az Andrzej Dudával január 16-án folytatott telefonbeszélgetésben a lengyel elnöki hivatal közleménye szerint Donald Trump az Egyesült Államok fontos szövetségesének nevezte Lengyelországot, és arról biztosította lengyel partnerét, hogy Lengyelország „a kétoldalú kapcsolatok minden vonatkozásában” számíthat Washingtonra. 
    
Waszczykowskit azokról a kijelentésekről is kérdezték, amelyeket a megválasztott amerikai elnök a német Bild és a brit The Times napilapoknak adott interjúban tett,  és amelyekben Trump a NATO-t „elavultnak”, másutt viszont „nagyon fontosnak” is nevezte, és amelyek miatt hétfőn több európai politikus aggodalmának adott hangot.
    
A lengyel külügyminiszter ebben az összefüggésben utalt múlt heti New York-i látogatására, melynek során Michael Flynn tábornokkal és Henry Kissingerrel, Trump nemzetbiztonsági, illetve külpolitikai tanácsadóival találkozott. „Ott semmiféle, egy csöppnyi kétségem sem támadt a leendő amerikai politika felől” – fogalmazott. 
    
Mindazonáltal elismerte: a Trump-interjú során „elgondolkodtató szavak hangzottak el”. „Remélem, ez most csak amolyan kötetlen publicisztika volt” – fűzte hozzá, aláhúzva: fontos lesz az amerikai elnök január 20-ai beiktatási beszéde.
    
Trump hétfői kijelentéséről Beata Szydlónál is érdeklődtek a keddi kormányülés előtti sajtóértekezleten. Az lesz a lényeges, ami Trump beiktatása után történik, addig érdemes várni – reagált a kérdésre a lengyel kormányfő. Hangsúlyozta: a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozón hozott döntések mutatják, hogy a szövetség változik, megerősíti keleti szárnyát.

(MTI)