Milos Zeman cseh köztársasági elnök szerint Recep Tayyip Erdogan török államfő az Európai Unió elleni éles támadásaival csak azt bizonyította, hogy Törökországnak nincs semmi keresnivalója az Európai Unióban. 

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Úgy látom, hogy a kommunikációnak ez a  módja kissé szerencsétlen és csak azt bizonyítja, hogy Törökországnak nincs semmi keresnivalója az Európai Unióban – jelentette ki Zeman a közép-morvaországi Prostejovban megtartott sajtótájékoztatóján.
    
Erdogan az utóbbi napokban gyakran bírálta élesen, s nevezte rendszeresen nácinak vagy fasisztának Európát, mert a közelmúltban Hága és Berlin visszautasította, hogy török miniszterek az elnöki rendszer mellett kampányoljanak a Németországban és Hollandiában élő törökök körében.
    
Milos Zeman szerint Erdogan azzal igyekszik Európát zsarolni, hogy országa területéről tovább engedi az ott lévő mintegy három millió menekültet.

Véleményemet, amely tán cinikus, arra alapozom, hogy Erdogannak egyetlen kártya van a kezében, amelyet megjátszhat az Európai Unió ellen. A kártya neve három millió menekült és a balkáni útvonal megnyitása annak minden lehetséges következményeivel. Amennyiben ezt a kártyát kiengedi a kezéből, már nem lesz mivel folytatnia a játékot.  Akkor már  nem  tudja majd zsarolni az Európai Uniót pénzügyi követeléseivel, illetve a vízumentesség követelésével – magyarázta álláspontját a cseh államfő. 
    
Zeman már korában is több ízben úgy nyilatkozott, hogy Törökországot nem szabadna felvenni az Európai Unióba, mert az ottani nagyszámú muszlim lakosság miatt az ország kultúrája nem összegyeztethető az uniós tagállamok kultúrájával.

MTI