A kiállítás előzményeként vasárnap este, a Magyar Kultúra napja alkalmából a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben fellépett a siket színészekből álló Ergo Sum színtársulat, a látássérült népdalénekes Bartolf Zsuzsanna és a szintén látássérült Csányi Márton zongorista, nagy sikert aratva színvonalas produkcióikkal.

A kiállítást a soros elnökség képviseletében Soltész Miklós államtitkár nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta: „A képességek kibontakoztatása a társadalom és az állam felelőssége, s ennek keretein belül elengedhetetlenül fontos, hogy hatékony eszközökkel elérjék: minden fogyatékossággal élő ember teljes jogú tagja legyen a társadalomnak”. A rendezvény fővédnökei Tőkés László az EP egyházi és vallási ügyekkel megbízott alelnöke; Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek és Köves Slomó rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség főrabbija.

A kiállítással egyidejűleg az Európai Parlament frakcióközi fogyatékosságügyi munkacsoportjának újévi köszöntőjére is sor került. Itt Kósa Ádám, a munkacsoport elnöke megköszönte a testületben dolgozó valamennyi, különböző frakcióban helyet foglaló EP képviselőnek az előző évi munkáját. Továbbá arra kérte a kollégáit, hogy az új, 2020-ig terjedő Fogyatékosságügyi Európai Stratégia végrehajtása érdekében továbbra is hatékonyan dolgozzanak együtt Viviane Reding jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós állampolgárságért felelős európai biztossal, az Európai Bizottság alelnökével.

A kiállított festményeket magyar értelmi sérült emberek készítették, illetve a kiállított tárgyak az ő bevonásukkal készültek. A rendezvény célja bemutatni azt, hogy bármilyen hátránnyal él is az ember, a társadalom hasznos tagjai maradhat, hiszen a képességeket megfelelő segítséggel ki lehet bontakoztatni. Kósa Ádám fideszes EP képviselő megfogalmazása szerint: „Művészet, mert nincs akadály, ha alkotni akarsz; foglalkoztatás, mert nincs akadály, ha dolgozni akarsz; emberi jogok, mert ehhez jogod van”.