Márfi Gyula veszprémi érsek, Babusa János szobrászművész, és a Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola kapott idén Mindszenty-emlékérmet.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Fotó: MTI/Soós Lajos

A Mindszenty József egykori esztergomi érsekről, hercegprímásról elnevezett elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át kedden az Országházban.

Márfi Gyula veszprémi érsek több évtizedes papi és főpásztori szolgálatáért, a fiatalok hitoktatásáért, a magyar családokért és az ifjúságért végzett fáradhatatlan, áldozatos munkájáért kapta meg az elismerést.

Lezsák Sándor laudációjában az atya életútjának jelentősebb állomásait felelevenítve úgy fogalmazott, Márfi Gyula érseki jelszava a szeretet, és ennek a szeretetnek az „áramköre” érződik mind a mai napig.

Mint mondta, Márfi Gyula életútja bizonyítja, hogy a megfelelő családi környezet, szeretet és tanulni vágyás esetén egy kis faluból is lehet egy országosan elismert tisztségbe emelkedni.

Márfi Gyula 1943. december 17-én született Pördeföldén, és a pannonhalmi bencés gimnáziumban érettségizett 1962-ben. A teológiát Budapesten a Központi Papnevelő Intézet növendékeként végezte. 1967. június 18-án Szombathelyen szentelték pappá, ezután Pákán, Nyőgérben Kőszegen volt káplán. 1978-tól püspöki szertartó, 1980-tól püspöki titkár, 1987-től irodaigazgató.

Márfi Gyulát 1995. november 11-én amanziai címzetes püspökké és egri segédpüspökké nevezte ki II. János Pál pápa, 1995. december 2-án Egerben szentelték püspökké. 1997. augusztus 14-én veszprémi érsekké nevezte ki a pápa. Érseki beiktatására szeptember 5-én került sor.

Lezsák Sándor kiemelte, az érsek folyamatosan gondozza elődje, Mindszenty bíboros emlékét, gyakran vesz részt az esztergomi Mindszenty-zarándoklatokon. Márfi Gyula számos hittudományi mű szerzője, karitatív mozgalmat segítő és börtönpasztorációs munkájáról, sportszeretetéről is meg kell emlékezni – mondta az Országgyűlés elnöke.

Babusa János szobrászművész Szent II. János Pál pápa, Mindszenty József bíboros és más igaz magyarok emlékének méltó szobrokban történő megformálásáért kapta meg az elismerést.

A Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola a tevékeny szeretetre épülő, és a gyerekek teljes kibontakozását elősegítő nevelő tevékenységéért kapta meg az elismerést.

Az emlékérmek átadása előtt az ünnepség résztvevői megkoszorúzták az egykori bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek emléktábláját az Országházban.

A 2004-ben alakult Mindszenty Társaság célja Mindszenty József emlékének ápolása, a volt főpap történelmi életművének megismertetése a közvéleménnyel, a bíboros teljes életútja feltárásának támogatása, továbbá boldoggá avatásának szorgalmazása.

Mindszenty József 1892-ben született, eredeti neve Pehm József. Zala megyei plébánossága után 1944-ben nevezte ki XII. Pius pápa veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte.        

Esztergomi érsek és Magyarország prímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott. Koholt vádak alapján 1948 karácsonyán bebörtönözték, 1949-ben életfogytiglani börtönre ítélték.

Az 1956-os forradalom alatt kiszabadították, a szabadságharc leverése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült, onnan 1971-ben hagyhatta el az országot és költözhetett Bécsbe, ott halt meg 1975-ben. Végakarata szerint az ausztriai Mariazellben temették el.

Mindszenty Józsefet a rendszerváltáskor, 1990-ben rehabilitálták, 1991-ben pedig ünnepélyes keretek között helyezték örök nyugalomra Esztergomban.