Fennállása 40. évfordulóját ünnepli a Korál együttes május 5-én a Papp László Budapest Sportarénában. A Balázs Fecó énekes, billentyűs, zeneszerző által vezetett csapat két éve állt utoljára színpadon.

Fotó: MTI, archív

„Sikerült olyan programot összeállítani a koncertre, hogy minden elhangzik, ami lényeges volt az elmúlt négy évtizedben” – mondta Balázs Fecó az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában.

Mint kifejtette, a koncerten a zenekar tagjai mellett közreműködik Fekete-Kovács Kornél (trombita), Elek István (szaxofon), a billentyűs Herrer Pál, aki annak idején a Korál állandó turnézenésze volt, a Virtuózok Kamarazenekar és lesznek meglepetések is.

Balázs Fecó a hatvanas évek végétől a Neotonban, majd a hetvenes évek elején a Taurusban zenélt. Korál néven 1978-ban három fiatal muzsikussal – a korábban a Beatricében játszott Fischer László gitárossal, Scholler Zsolt basszusgitárossal (őt később Fekete Tibor váltotta) és Dorozsmai Péter dobossal – állt össze: a stílus a hard rockot a lírai dalokkal vegyítette.

A zenekar első lemeze a ma már hihetetlennek tűnő csaknem 250 ezer példányban kelt el. A dalok szövegeit Horváth Attila írta, a Balázs-Horváth szerzőpároshoz olyan slágerek fűződnek, mint a Maradj velem, az Anyám, vigasztalj engem, a Kergesd el a felhőt a házamról, a Kölykök a hátsó udvarból vagy a Homok a szélben.

A csapat négy remek lemez (I. – 1980, A túlsó part – 1982, Az óceán – 1984, Korál IV. – 1986) után 1986-ban leállt. Balázs Fecó sikeres szólókarrierbe kezdett, majd a Korál 1997-ben újra összeállt és fellépett a Kisstadionban. A zenekar 2006-ban egy zömmel új dalokat tartalmazó lemezt is kiadott Ne állj meg soha címmel.

MTI