BÁBU Fesztivált rendez keddtől péntekig a Budapest Bábszínház, amely a március 21-i, szerdai bábszínházi világnapra is rendhagyó programokkal készül. 
 

Fotó: MTI, archív


Fotó: MTI, archív

A Budapest Bábszínház BÁBU Fesztiválján ezúttal a legfiatalabb bábos generáció alkotóival ismerkedhet meg a közönség, a színházi szakembereket pedig színházi nevelési szakmai nap várja – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
    
Mint írják, az idei évadban két frissen végzett bábrendező, Szilágyi Bálint (Bambi) és Szenteczki Zita (Mit keresett Jakab az ágy alatt?) mutatkozik be a Budapest Bábszínházban. A IX. BÁBU Fesztivál tematikája is ehhez kapcsolódik: idén olyan, gyerekeknek és felnőtteknek készült egy-kétszemélyes kamaraprodukciókat láthat a közönség, amelyek alkotói alig egy éve vannak a pályán.
    
A fesztivál célja indulása óta változatlan: kő- és független bábszínházak izgalmas, új utakat kereső bábelőadásait bemutatni a fővárosban, 2015 óta tematikus válogatással, 2016 óta színházi nevelési szakmai nappal kiegészítve.
    
Az idei fesztiválra az Izeg-mozog!, Markó-Valentyik Anna babaszínházi produkciója és az óvodásoknak ajánlott Pulcinella és a varázskút Főglein Fruzsina és Kovács Domokos előadásában a győri Vaskakas Bábszínházból érkezik. Szintén az óvodásoknak szól a Fabók Mariann készítette Vitéz László és Vas Juliska. Két történettel várják az alsó tagozatosokat: A háromemeletes mesekönyvet a zalaegerszegi Griff Bábszínház tagja, Tóth Mátyás játssza, a miskolci Csodamalom Bábszínház és a DirAct Art koprodukciójában készült Kamrapocokban Fritz Attila látható.
    
A fesztivál programjában két felnőttprodukció is megtalálható: egy táncos-bábos, genderkérdésekkel foglalkozó előadás, a H.A.N. Kovács Domokostól, Nagy Petra pedig Esterházy Péter Csokonai Lili néven írt regényét, a Tizenhét hattyúkat viszi színre Bársonytafota címmel.
    
A Budapest Bábszínház színházpedagógiai műhelyként is működik, Mozgató elnevezésű programjába jelenleg az előadásokhoz kapcsolódó feldolgozó foglalkozások, pedagógusoknak szóló, a honlapról letölthető segédanyagok, valamint gyerekbábszakkör tartozik. A programot Végvári Viktória színházpedagógus vezeti. A fesztivál nyitányaként kedden Lássuk a nézőt! címmel tovább folytatják a magyarországi bábszínházakban folyó színházi nevelési munka feltérképezését, alkalmat adva a szakemberek tapasztalatcseréjére is.
    
A programban szerepel vitaszínház és kerekasztal-beszélgetés, amelynek meghívott szakértői között gyerekpszichológus, színházelméleti és drámapedagógiai szakember, illetve színikritikus is lesz.
    
A határon inneni és túli magyar nyelvű bábszínházak ezúttal is megünneplik a március 21-i bábszínházi világnapot, amelyet a nemzetközi bábművész-szövetség, az UNIMA kezdeményezésére 2003 óta tartanak meg. Az idén ötödik alkalommal a magyar bábosok is kapcsolódnak ehhez a kezdeményezéshez olyan szokatlan helyszíneken zajló, váratlan eseményekkel, amelyek felhívják a figyelmet a bábművészet képviselőire, a műfaj sokoldalúságára.
    
Ennek keretében a hagyományokhoz híven a Budapest Bábszínház művészei különleges produkciókra készülnek: a Nemadomfel kávézóban például árnyjáték látható, a színház Facebook-oldalán pedig élőben követhetik az érdeklődők a Mit keresett Jakab az ágy alatt? című előadás próbáját.
    
Márciusban is folytatódnak a felnőtteknek szóló programok: a Bábszínház 7x programsorozatban szombaton A tárgyak titkos élete címmel a tárgyanimáció lehetőségeit ismerhetik meg az érdeklődők.
    
Vasárnap indul a Magyar Nemzeti Galéria 7-12 éveseknek szóló Mini Textúra sorozatának második évada, amelyben a galériában látható műalkotások a Pagony Kiadó íróit, költőit mesére ihletik, a meséket pedig a Budapest Bábszínház művészei és bábjai életre keltik. A március 25-én, április 8-án, 15-én és 22-én délelőtt és délután, összesen nyolc alkalommal látható Mini Textúrákon Gimesi Dóra, Harcos Bálint, Kolozsi Angéla, Szabó Borbála és Vadadi Adrienn festmények inspirálta meséit Ács Norbert, Andrusko Marcella, Bercsényi Péter, Fodor Annamária és Jankovics Péter rendezésében láthatják a nézők.

(MTI)