Nem a győzelem számít, hanem a részvétel – tartja a régi olimpiai jelmondat. Ám ennek a megmérettetésnek csak nyertese van: a magyar bikavér, készüljön akár Szekszárdon, akár Egerben.

Történelmileg előbbi borvidéké az elsőség, ám a kommunista diktatúra megfosztotta a tolnai borászokat ősi jussuktól, és Egeré lett a kizárólagos lehetőség. Ami volt, elmúlt, immár mindkét borvidék a jövőt építi – külön-külön és közösen.

Ennek jegyében rendezik meg az immár hagyományos Bikavér Párbajt február 2-án 18 és 21 óra között a fővárosi Corinthia Hotel (1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.) báltermében. Küzdelemről persze szó sincs, sokkal inkább büszke seregszemle ez, ahol az összefogás, a közös gondolkodás ünnepeként a legszebb szekszárdi és egri bikavéreket mutatják be a termelők. Két ősi rivális, két régi barát, két felfogás, azonos cél – ekként foglalja össze lényegét a rendezvény jelmondata.

A sétáló kóstolón a látogatók megismerhetik a bikavér – e legalább négyféle meghatározott fajta felhasználásával, szigorú szőlészeti és érlelési szabályokkal készíthető vörösbor-házasítás – sajátosságait, ugyanakkor megtapasztalható a két borvidék talajtani és klimatikus adottságaiból fakadó markáns különbség is. A cél a hasonlóságok és a különbözőségek egyensúlyának, valamint a többféle minőségi osztály közérthető bemutatása, és ezzel a bikavér presztízsének helyreállítása és öregbítése idehaza és a külpiacokon egyaránt.

A bikavér különlegességét egyrészt az akkurátusan szabályozott fajtahasználat és készítési technológia, másrészt az ebből fakadó gasztronómiai sokoldalúság adja. E jellemzően vibráló savú, izgalmas fűszerességgel hódító, könnyed ivású magyar házasítás pompásan párosítható a legkülönfélébb ételekhez, legyen szó vadhúsokról vagy bárányról, erdei gyümölcsökből készült mártásokról vagy gombákról, édesburgonyáról vagy épp sütőtök-köretről.

Az idei Bikavér Párbajon 33 pincészet vonultatja fel legszebb bikavéreit. Az egri borvidéket a Balga Családi Pincészet, a Besenyei Borház, a Bolyki Pincészet, a Böjt Borászat, az Eszterházy Szőlőbirtok, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor, a Juhász Testvérek Pincészete, a Kovács Nimród Winery, a Molnár Pincészet, az Ostorosbor Pincészet, a Petrény Winery, a Simon Pincészet, a St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Vilmos, Tóth Ferenc Pincészete, a Varsányi Pincészet és a Villa Wanda Bormanufaktúra képviseli, Szekszárdról pedig a Bodri Pincészet, Bősz Adrián Pincészete, az Eszterbauer Borászat, a Garai Pincészet, a Heimann Családi Birtok, a Mészáros Borház, a Prantner Pince, a Schieber Pincészet, a Sebestyén Pince, a Szent Gaál Kastély és Borház, a Takler Borbirtok, a Tüske Pince, a Twickel Szőlőbirtok, a Vesztergombi Pince és a Vida Családi Borbirtok hozza el legkiválóbb tételeit.

Bővebb információ a www.bikaver-parbaj.hu oldalon, a facebook.com/bikaverparbaj és a facebook.com/events/2313355988890894 elérhetőségeken, valamint a +36 74 673 709, a +36 30 235 5160 telefonszámon, valamint a szekszardborvidek@tolna.net e-mailcímen kapható.

Á.B.