Fotó: MTI/Bodnár Boglárka, illusztráció

Kriveczky Villő, elsőbálozó 17 éves szegedi lányt választották a 191. balatonfüredi Anna-bál szépének szombat éjjel. Első udvarhölgye a 18 éves szigetvári Gorosics Csenge, második udvarhölgye pedig a 18 éves balatonfüredi Káplár Fanni lett.

A szombat este a balatonfüredi Anna Grand Hotel termeiben és kertjében tartott 191. Anna-bálon a közönségtől a tizenöt legtöbb szavazatot kapó nő közül választotta ki a zsűri a legszebbeket, akik idén mind elsőbálozók. A zsűri tagjai V. Kulcsár Ildikó újságíró, Horgas Eszter fuvolaművész, Kocsis Korinna, a 185. Anna-bál szépségkirálynője, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Gömbös Lóránd, a Hungária Yacht Club elnöke és Schiffer Miklós, stílusszakértő voltak.

Az Anna-bál szépe, a szegedi Kriveczky Villő egy Viktória-mintás, első udvarhölgye, a szigetvári Gorosits Csenge egy Rothschild-mintás, második udvarhölgye, a balatonfüredi Káplár Fanni pedig egy Apponyi-mintás Herendi vázát kapott ajándékba.

A bál szépei vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon mutatkoznak be a közönségnek, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.

MTI