Fotó: MTI/Bruzák Noémi (archív, illusztráció)

Népzene, világzene és dzsessz is szerepel a Fonó év végi minifesztiváljának programválogatásában december 27. és 31. között.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi (archív, illusztráció)

A helyszín hagyományos év végi sorozatában tematikusan egy-egy zenei műfaj köré szerveződnek a koncertek, így lesz idén is dzsessz előszilveszter és folkszilveszter, valamint számos világzenei koncert is – közölte a Fonó az MTI-vel. 

December 27-én Kollár-Klemencz László a Rengeteg című, kamarazenéből és népzenei hagyományokból is táplálkozó új lemezének anyagából ad ízelítőt, az amerikai blues és a szabadzene határain mozgó szerzeményeit mutatja be a Terra Profonda, a Muzsik és Volkova magyar-orosz dalszerző testvérpár pedig indiefolkos és akusztikus hangzásvilágú szerzeményeiből ad koncertet. Másnap a Góbé zenekar táncházzal egybekötött karácsonyi koncertjére várják a közönséget, december 29-én pedig a Kerekes Band, a Zuboly és Szeder zenél majd.

December 30-án Jazz Előszilveszter címmel a Barabás Lőrinc Quartet lép színpadra, akiket a swing, a tango, a bossa nova és a dzsessz dallamait ötvöző Canarro követ, majd készülő új lemezének dalaiból szemezget a Jü nevű formáció.

Évek óta a népzenei és táncházas közeg egyik legnagyobb eseménye a Fonó Folk Szilveszter, ahol reggelig szól a muzsika. Igazi falusi mulatságba csöppenhetnek a résztvevők, akik házias ízekkel és táncházi zenekarokkal búcsúzhatnak az évtől. Idén az Erdőfű zenekar és a Kalotaszegi zenekar zenél. Tánctanárok is segítik a bekapcsolódást, akár már kezdő szinttől is.