Kilencedik alkalommal sorakoznak fel a legszebb magyar furmintok, hogy ismét megcsillogtassák a borbarátoknak – szakmabelieknek és műkedvelőknek egyaránt – különleges erényeiket: az eleganciát, a termőhely adottságainak bemutatásának nagyszerű képességét, a sokféleséget, a magyaros fineszt. Bizony, aki furmintot kóstol, másképp látja a világot.

Fotó: 5PH/shutterstock.com
Illusztráció: 5PH/shutterstock.com

A Furmint Február eseménysorozat keretében egy hónapon keresztül e kitűnő magyar szőlőfajtáról, a belőle készülő sokszínű borokról szól a nem ritkán elragadtatott tónusú diskurzus a kezdeményezéshez egyre nagyobb számban csatlakozó éttermekben, borbárokban, kereskedésekben, pincészetekben.

A tematikus hónap mindjárt a csúcseseménnyel kezdődik, stílszerűen idén a Nemzetközi Furmint Napon, február 1-jén kerül sor a Furmint Február Nagykóstolóra a fővárosi Mezőgazdasági Múzeumban (1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár, www.mezogazdasagimuzeum.hu). Ebből az alkalomból a szervező Gourmandnet Kft. csapata javasolja, hogy akinek lehetősége van rá, minél gyakrabban használja a #furmintday logót.

A Furmint Február Nagykóstolón idén több mint 150 kiváló magyar furmint csábítja az érdeklődőket a badacsonyi, a balatonfüred-csopaki, a dél-balatoni, a mátrai, a muzslai (Felvidék), a pécsi, a somlói, a szerémségi (Délvidék) és persze a tokaj-hegyaljai borvidékről.

A kiállítók pontos, folyamatosan bővülő névsora és a Furmint Február Nagykóstolóval kapcsolatos minden más hasznos információ elérhető az esemény Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/events/193963917830896/. Jegyvásárlással (a korlátozott számban rendelkezésre álló belépőket érdemes elővételben megvenni) és minden mással kapcsolatos felvilágosítás kérhető a hello@furmintfebruar.hu e-mail címen. A Furmint Február tematikus eseménysorozatáról itt lehet tájékozódni: https://www.facebook.com/furmintfebruar/?fref=nf

Ágoston Balázs