Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt, illusztráció

A hajdú múlt ápolása és őrzése a célja a pénteken tizedik alkalommal elinduló Bocskai zarándoklatnak – mondta a szervező, Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP), Hajdúnáns polgármestere az MTI-nek.

A résztvevők – a hajdúvárosok küldöttsége – a fejedelem életéhez kapcsolódó települések felkeresésével indulnak Kolozsvárra, Gyulafehérvárra és Nagyváradra.

A polgármester tájékoztatása szerint az első utat Bocskai István temetésének 400. évfordulóján, 2007. februárjában szervezte.

A megemlékezések nemzeti identitásukat erősítik, nemcsak számukra, hanem a határon túl élő magyarság számára is – fejtette ki.      

A hajdúnánási, hajdúböszörményi, hajdúdorogi, hajdúhadházi, derecskei és vámospércsi küldöttség pénteken dél körül érkezik Kolozsvárra, a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem épületébe, Bocskai István egykori szülőházába, ahol aaz egyetem előcsarnokában megkoszorúzzák a fejedelem mellszobrát, illetve az egyetem falán elhelyezett domborműves arcképet. Este Magyarlapád érintésével Csombordra érkeznek, ahol a hajdúnánási Naná Színház társulata előadja a Hajdú rege című zenés történelmi táncjátékot.

Szombaton először Nagyenyedre utaznak az emlékezők, ahol az 1849. január 8-i népírtás emlékhelyét koszorúzzák meg. Innen indulnak Gyulafehérvárra, a római katolikus érseki székesegyházba, ahol a megemlékezések után megkoszorúzzák Bocskai emléktábláját. Vasárnap délelőtt Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem díszudvarán koszorút helyez el a csoport az egykori váradi kapitány Bocskai emlékére.

MTI