Változatlan küldetés a magyar nyelv és kultúra külhoni terjesztése, és ebben kulcsfontosaságú szerepe van a vendégoktatói hálózatnak – hangsúlyozta a Balassi Intézet éves vendégoktatói konferenciáján hétfőn Budapesten az intézmény főigazgatója.

Fotó: MTI, archív

Hammerstein Judit köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a Balassi Intézet szeptembertől a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) keretein belül folytatja munkáját.

Az integráció előkészítése során az intézet számos egyeztetést folytatott a KKM-mel, arról azonban semmilyen vita nem volt, hogy a portfólióból a külföldi magyar vendégoktatói hálózatra feltétlenül szükség van – fűzte hozzá.

A főigazgató hangsúlyozta, a magyar nyelv és kultúra külhoni terjesztésében a vendégoktatói hálózatra fontos szerep hárul, mert igen hatékonyan és organikusan egészíti ki a külföldön működő magyar kulturális intézetek és szakdiplomaták tevékenységét.

A Balassi Intézet integrációjától remélhető, hogy a vendégoktatói hálózat presztízse megerősödhet – jegyezte meg, hozzátéve, a vendégoktatókra a kulturális diplomácia képviselőiként is tekintenek.

Hammerstein Judit beszámolója szerint világszerte változóban van azok köre, akik érdeklődnek a magyar nyelv iránt: Nyugat-Európában a rendszerváltás időszaka óta sokat lanyhult a figyelem, az utóbbi időben ellenben jelentősen megerősödött az érdeklődés Ázsiában, elsősorban Japánban, Kínában és Koreában.

A főigazgató kiemelte, hogy továbbra is cél a hálózatbővítés, de ennek során fontos figyelemmel lenni a befogadó egyetem profiljára.

Cél továbbá, hogy a vendégoktatók működése ne csak az oktatásra és a kutatásra korlátozódjan, hanem kulturális szervezői tevékenységet is végezzenek, amellyel a hallgatóiknál jóval szélesebb közönséget tudnak megszólítani – mutatott rá.

Jelenleg 26 ország 43 egyeteméről 44 oktató része a magyar vendégoktatói hálózatnak, de intézményközi megállapodás született a Sanghaji Egyetemmel – amely egy Közép-Európával foglalkozó tanszéket kíván létrehozni, és ezt a magyar nyelvvel kezdi -, valamint az ukrajnai Ivano-Frankivszk és Madrid egyetemeivel is.

A 2014/2015-ös tanév óta 15 új vendégoktatói helyet sikerül bekapcsolni a hálózatba, és egyeztetés folyik Kairó, Kijev, Új-Delhi egyetemeivel, továbbá megkeresés érkezett Leuvenből, Turkuból, Fiuméból, New Yorkból, Isztambulból, Hanti-Manszijszkból, Szamarából, Ufából, Kassáról, Nagyváradról és Huelvából is – számolt be Hammerstein Judit.

MTI

Fotó: MTI